Cijene nekretnina u Osijeku su u posljednjih godinu dana porasle za 20 posto. Najviše se traže stanovi, no sve su poželjnija zemljišta na atraktivnim lokacijama na kojima se mnogi odlučuju – graditi kuće. Nekretnine na širem području grada kupuju uglavnom mlade obitelji kojima na ruku idu državne subvencije te povoljniji krediti.

U Osijeku je više onih koji se odlučuju za kupnju stana u širem gradskom središtu. Za četvorni metar u novogradnji spremni su izdvojiti od 1300 do 1600 eura.

 “Omjer je 70 prema 30 posto u korist stanova. Pretežno se traže stanovi u novim urbanim vilama. To su urbane vile od tri stana, to su stanovi od 90 do 115, 20, 130 kvadrata”, kaže vlasnik agencije za nekretnine Duško Grgur.

Na formiranje cijena stanova u novogradnji utječe primjena novih ekoloških i sigurnosnih standarda, poput ugradnje solarnih panela za sustave grijanja te zidovi otporni na požar.

Kupci nekretnina na području Osječko-baranjske županije u velikoj mjeri iskorištavaju i razne subvencije koje im nude državne agencije i jedinice lokalne samuprave. “Kada dođe do raspisivanja kredita za APN-ove, znači, kredita da se poveća interes, osim toga Grad i Županija su također dali određene benefite za kupovinu nekretnina”, pojašnjava Snježana Babić iz Udruženja posrednika u prometu nekretnina, HGK – Županijska komora Osijek.

Porastu potražnje i cijena nekretnina pridonosi i to što se građani umjesto štednje sve češće odlučuju za kupnju kuće ili stana koji onda daju u najam.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!