Slijedom zaključka 93. sjednice Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) obratila se nadležnim organima u BiH, tražeći da osiguraju prioritetan prolaz lako kvarljivih, sezonskih roba (voće i povrće) na carinskom terminalu i na Graničnom prelazu (GP) Gradiška.

Istovremeno, zatraženo je da se u suradnji sa Europskom komisijom i nadležnim organima Republike Hrvatske, bez odlaganja, osigura funkcionaranje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspekcija na spomenutom graničnom prelazu (obostrano i BiH i HR) do 19 sati u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz VTK-a BiH.

Istim zaključkom, Odbor Udruženja ponovo je ukazao na neophodnost pokretanja postupka za utvrđivanje dodatnog BIP-a (Border Inspection Point) na graničnom prelazu Svilaj, a do njegove uspostave, osiguranje svih inspekcijskih službi na graničnom prelazu Orašje/Županja ili Šamac/Slavonski Šamac.

Također, Komora je od nadležnih organa u Bosni Hercegovni tražila hitno reagiranje prema Vladi Republike Slovenije slijedom nove Odluke o uvjetima  ulaska stranih državljana (Uradni list br. 109/21 od 09.07.2021.), koja se primjenjuje od 15.07.2021.godine, a kojom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika i prevoz roba, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati PCR test, HAG antigen test, dokaz o izvršenom cijepljenju ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboljeli Covid-19.

– Uvjeti definirani predmetnom Odlukom ozbiljno će ugroziti gospodarstvo Bosne i Hercegovine koja ne samo da je orjetirana na uvoz ili izvoz roba u Sloveniju, nego i gospodarstvo čije robe moraju tranzitirati Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz/za zemlje zapadne Europe. Posebno iznenađuje činjenica da su zanemarene i Smjernice Europske unije o zelenim koridorima i to baš odmah nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem Europe – navodi se u priopćenju.

Iz Komore napominju da su u proteklih 17 mjeseci borbe sa pandemijom, profesionalni vozači u putničkom i teretnom prometu, bili izuzeti od ovakvih mjera, uz vremensko ograničavanje boravka na teritoriji svake države, pa i Republike Slovenije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!