Koliko god bio užurban naš život i stalno negdje kasnimo i nemamo vremena za ništa, nakon boravka u prirodi definitivno moramo ‘stati na loptu’ i pregledati tijelo da nismo možda ‘skupili podstanara’ – krpelj.

Jer taj podstanar bi vas mogao skupo stajati.

Krpelji su mali insekti koji žive na drveću, livadama i žbunju, a iz zimskog sna se bude u proljeće te predstavljaju opasnost ljudima i životinjama do kasne jeseni.

Neki ljudi nisu svjesni da im se krpelj udomaćio na tijelu tako da ga znaju i danima nositi, da, baš doslovno nositi na svome tijelu.

Krpelj najviše voli dio tijela koje je mekano i vlažnije pa će vas najčešće ubosti u trbuh, preponu, pazuh i iza uha. Većina krpelja nije zarazna, ali ako jesu mogu vam prenijeti dvije ozbiljne bolesti:  krpeljni meningoencefalitis i lajmsku boreliozu.

image

Mnogi griješe prilikom pokušaja vađenja krpelja iz tijela. Pravilan način je sljedeći:

– Uzmite pincetu s kojom trebate uhvatiti krpelja za glavu, što je neposredno uz vašu kožu

– Lagano ga izvlačite, činite li nagle pokrete krpelj može puknuti i njegova glava će mu ostati u vašem tijelu

– kada ga izvučete dezinficirajte mjesto uboda alkoholom

image

Znanost je napredovala, pa sada znamo da je nekadašnje učenje kako se riješiti krpelja bilo krivo.

Naime, prije se preporučivalo da se mjesto gdje je krpelj namaže, kako bi se on ugušio. U međuvremenu se otkrilo da takvo usrmrćivanje kod krpelja izaziva pražnjenje sadržaja utrobe u osobu, čime se zaraza, ukoliko je zaražen, najefikasije širi.

A opet, upravo takav način vađenja krpelja još uvijek često možete naći kao savjet u raznim publikacijama i po internetskim stranicama.

PIŠE MIRJANA RAŠEVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!