O privođenju ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, oglasio se predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović kaže kako je ovo je četvrti pokušaj Tužiteljstva, istog tužitelja i njegovih nalogodavaca, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromitira Osmana Mehmedagića.

“Pokušavaju to već godinama, kroz fabriciranje raznih afera – od afere Ušće i navodnog prisluškivanja srbijanskog političkog vrha, pa nadalje. Do sada su sve prijave protiv Mehmedagića odbačene tijekom same istrage, ili na sudu, ali oni uporno nastavljaju dalje. Cilj je da se Mehmedagić ukloni s čela OSA-e i da antidržavne politike ovladaju obavještajnom službom, kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva. Taj cilj se i ne skriva, pa smo svjedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OSA-u nazivaju neprijateljskom agencijom”, napisao je Izetbegović na društvenim mrežama.

Nepristrane i profesionalne istraga protiv bilo koga nisu i ne bi smjele biti problem, nastavlja on, ali kaže kako je problem kada se sve pretvori u jasno fokusiranu kampanju Tužiteljstva ili dijela tužitelja, čiji su ciljevi političke, ali i sigurnosne prirode.

“Sav fokus Tužiteljstva BiH je usmjeren prema Bošnjacima na važnim pozicijama u državi, i prema oficirima Armije BiH kada su u pitanju ratni zločini. Na udaru su Mehmedagić, Novalić, Turković, Cikotić… I nitko od srpskih ili hrvatskih poličara. Komandante korpusa Armije RBiH izvode pred sud zbog jedne ispaljene granata i jedne ubijene osobe… Stotine počinitelja genocida u Srebrenici se slobodno šeće ovom zemljom”, izjavio je.

On kaže kako su tužiteljica Tadić i Tužiteljstvo BiH gluhi i nijemi na Dodikove referendume i napad na ustavno-pravi poredak BiH, na murale Ratku Mladiću, na ratne snimke snajperista koji ubijaju po Sarajevu.

“Ista stvar je i s aferom ‘Ikona’, s nabavkom poljske bolnice u RS-u, s propašću Pavlovića banke i Banke Srpske, sa Aluminom u Zvorniku, s mostarskim Aluminijem i nizom drugih afera koje Tužiteljstvo izbjegava procesuirati. Svi smo gledali kako ‘potkivaju’ Tegeltiju i nije se dogodilo ništa, svi smo slušali kako Željka Cvijanović kupuje ‘papke’ i, naravno, opet se nije dogodilo ništa. Treba se sjetiti što je urađeno nekadašnjem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, kako su mu podmetani dokazi, pa se ispostavilo nakon pet godina suđenja da Budimir nije kriv nizašto. Ali, nekome je smetao, kao što danas smeta Mehmedagić”, navodi Izetbegović.

Tim montiranim procesom Budimir je uklonjen s funkcije i promijenili su se politički odnosi u zemlji, dodaje Izetbegović.

“Isti tužitelj koji je to uradio Budimiru, danas proganja Mehmedagića. Tužiteljstvo je očigledno pod jakim političkim utjecajem, neprofesionalno je i ne obavlja svoju funkciju. Ogromni nedostaci i loše stvari u radu pravosuđa konstatirani su i u izvještajima nezavisnih međunarodnih stručnjaka. Pribeov izvještaj zorno svjedoči o tome. Ovakvo Tužiteljstvo se mora reformirati. Moramo učiniti sve da pravosuđe u ovoj zemlji konačno postane profesionalno i nepristrano, a prestane biti oružje u političkim obračunima”, zaključio je.

/HMS/

error: Content is protected !!