Kino ‘Eden-Theatre’ u La Ciotatu, na jugu Francuske, danas je imenovano najstarijim kinom koje još uvijek djeluje na svijetu (‘Najstarije namjensko izgrađeno kino u radu’), s njegovom prvom filmskom predstavom 1899. te je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kad su braća Lumière krajem 19. stoljeća prikazali jednu od svojih prvih pokretnih slika – ‘Dolazak vlaka na kolodvor La Ciotat’ – u ‘Eden-Theatre”, rečeno je da su neki od prisutnih bili toliko šokirani slikama da su sa strahom preskočili sa svojih mjesta kako bi pobjegli od nadolazeće parne lokomotive.

image

‘Eden-Theatre’ na adresi 25 Boulevard Georges Clemenceau, 20 kilometara istočno od Marseillea, koje je bilo ugostilo i slavne Edith Piaf i Yvesa Montanda, podvrgnuto je obnovi od 6,5 milijuna eura  2013. godine. Obnova je kinu  vratila njegovu bivšu slavu.

image

Guinnessova knjiga rekorda godišnji je pregled svjetskih rekorda, kako čovjekovih postignuća tako i prirodnih fenomena. a redovito se objavljuje od 1955. godine kada ju je objavila pivarska tvrtka ‘Guinness’. Danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom svijeta na više od 23 jezika.

PIŠE MIRJANA RAŠEVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!