“Ovaj zakon je rađen za Milorada Pupovca, za Draganu Jeckov. Nećete me ušutkati da govorim istinu”, kazao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u srijedu u Hrvatskom saboru. Pojasnio je da je Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata rađen za SDSS-ovce, ponovivši kako to i oni sami priznaju. “Pupovac je to rekao na tribini neki dan s gospođom Teršelič, a Dragana Jeckov u prvom čitanju – za ovom govornicom”, istaknuo je Mlinarić.

Objasnio je kako na teritoriju tzv. SAO Krajine nije bilo civilnih žrtava rata jer je bila proglašena opća mobilizacija. “U krugu od 25 km za vrijeme ratnog djelovanja tko ne napusti u roku 24 sata ratno područje, ne smatra se civilom”, ponovio je Mlinarić.

Zatražio je povlačenje zakona i ponovio da u Hrvatskoj ne postoji registar agresora i pomagača. Domovinski pokret podnio je amandmane na zakon o civilnim stradalnicima kojima se traži da se iz prava proisteklih iz toga zakona izuzmu oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić odbio je sve amandmane koje je podnio Domovinski pokret, kao i one koje su podnijeli Klub zeleno-lijevog bloka, Klub Mosta te zastupnici SDP-a i Hrvatskih suverenista. Odbijeni su i svi amandmani na Zakon o hrvatskim braniteljima. Mlinarić je poručio vladajućima u RH da ih može biti sram.

Mlinarić je opetovano prozvao Vladu da podigne tužbu protiv Srbije i traži ratnu odštetu te na taj način obešteti žrtve. “A ne da su branitelji prepušteni sami sebi, da moraju dizati privatne tužbe koje gube i da onda moraju plaćati naknadu Srbiji”, rekao je. Spomenuo je slučaj hrvatskog branitelja Tomislava Anukića koji je podnio tužbu protiv Srbije jer je bio zatvorenik koncentracijskog logora, a Srbija je dosudila da on mora platiti 81 000 dinara, odnosno da će preko RH biti ovršen. “Premijer mi ništa nije rekao o tome”, naglasio je, poručivši Vladi da plati odštetu spomenutom branitelju.

Mlinarić je prozvao i HDZ-ovog Josipa Đakića zajedno s Ministarstvom branitelja koje je Mlinariću ranije poručilo kako se ne sjećaju “da je ikada prije tako gorljivo branio hrvatske branitelje i nacionalne interese”. Na to im je Mlinarić odgovorio da je on branio interese RH “kada ih nitko nije branio, a to je od 1991. godine – dobrovoljno, dragovoljno.”

Đakić se obrušio na zastupnika Mlinarića klevetom.

“Jednako tako bih mogao ja, kao što on sumnja u nas za veleizdaju hrvatskih interesa, reći da ja sumnjam da je on u logoru prokazivao svoje kolege”, ustvrdio je Đakić.

Mlinarić je odgovorio. “Gospodine Đakiću, Vi ste moralna vertikala, a imate više nekretnina nego pošteni branitelj hlača, kako nije vam neugodno”, naveo je.

“Koliko sam bio prokazivač u logoru govori podignuta optužnica u Srbiji i to što dan danas ne smijem prijeći granicu Srbije”, istaknuo je.

U obranu zastupnika Mlinarića stali su Mostov Nikola Grmoja i zastupnik Hrvatskih suverenista general Željko Sačić, koji su za svoj komentar dobili opomenu.

“Optužiti čovjeka koji je bio u logoru na ovakav način, skandalozno je i nedopustivo”, upozorio je Grmoja.

“Da je ovo Đakić izrekao u javnosti, bio bi kažnjeno gonjen”, kazao je Sačić.

Mlinarić je zaključio da će Domovinski pokret “bez imalo srama glasati protiv zakona jer zna da nije napravljen za žrtve rata iz Hrvatske “. “Onaj tko je napisao zakon i poslao u Sabor i tko ga izglasa ostat će zapisan u hrvatskoj povijesti kao ili izdajnik ili pobjednik, vrijeme će pokazati je li ovo izdaja nacionalnih interesa ili hvalevrijedan prijedlog”, kazao je.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!