Avdo Avdić godinama je eksponent bošnjačke politike, baš kao i direktor OSA-e. Godinama dolazi do informacija do kojih ne bi mogao doći bez informacija upravo iz te agencije. U suradnji s istom fabricirao je nekoliko afera u kojima su na tapeti bili politički oponenti i susjedne države. Stoga mu je jako teško palo uhićenje Osmana Mehmedagića.

Novinar Avdo Avdić, koji je portalu Istraga.ba najavio da se planira uhićenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, komentirao je jučerašnje događaje, kazavši kako su novinari napisali pravu sintagmu koja se odnosi na ovaj slučaj, a to je – državni udar.

  • Ono što u ovom slučaju treba gledati je posebno. Obavještajno-sigurnosna agencija je jedan od stupova države Bosne i Hercegovine. Nije napad na Osmana Mehmedagića krenuo zbog njegove diplome. Napad je krenuo 2016. godine kada su u Mostaru Dragan Čović i Milorad Dodik održali zajedničku press-konferenciju i kazali: “Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je neprijateljska organizacija u BiH”. Sve te izjave su prenijeli mediji u regiji. Onda gledajte dalje kako se redaju izjave dužnosnika SNSD-a i HDZ-a, pa smo onda imali i situaciju s čuvenom aferom poznatom kao “Ušće” kada su džnosnici iz Republike Srpske pokušali na neki način optužiti OSA-u da je prisluškivala dužnosnike u Srbiji. Sve se to, naravno, raspalo, kao što su se raspale i dvije optužnice istog tužitelja koji je naredio uhićenje Osmana Mehmedagića, Olega Čavke – kazao je Avdić za O kanal.

Podsjetio je na slučaj “Pošta” kada je sudac koji je postupao u tom predmetu (koji je okončan oslobađajućom presudom za Mehmedagića, op.a.), kazao da nikada Sud BiH u jednom sličnom predmetu nije bio pod ovakvom vrstom pritiska.

  • U tom slučaju, nepoznate osobe su slale anonimne prijave protiv sudaca Suda BiH koji su sudili u ovom predmetu, pokušavajući ih diskreditirati prije donošenja odluke koja je, naravno, bila povoljna za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Onda dolazimo do slučaja “Diploma” u kojem je državni tužitelj Oleg Čavka sam sebi napravio ključni dokaz. Prvo je izdao naredbu Inspektoratu Republike Srpske da poništi diplomu direktoru OSA-e. Nakon što su oni pronašli neke nedosljednosti koje se odnose na neke prijave u njegovom dosjeu na fakultetu u Banjoj Luci, onda je Inspektorat RS donio odluku da je sve u redu i nije poništio diplomu. Nakon toga reagira Vlada Republike Srpske i smjenjuje inspektoricu koja je odbila poništiti diplomu. Nakon toga dovode drugu osobu koja poništava tu diplomu. Onda Oleg Čavka sumnjiči Mehmedagića da je, pazite, zbog toga što nije imao diplomu iz Banje Luke, nezakonito primao plaću. A da je onda tu plaću investirao u neke svoje nekretnine i imovinu, te da je na taj način vršio pranje novca. Imate potpuno apsurdnu situaciju, da nekoga sumnjičite za pranje plaće – kazao je Avdić.

Dodao je i da je uhićenje Mehmedagića provedeno bez ikakve naredbe Suda BiH.

  • Oni da su imali naredbu, jutros (jučer ujutro, op.a.) biste vidjeli ljude s dugim cijevima ispred kuće direktora OSA-e dok pretresaju njegovu kuću, pa bi ga onda izveli. Međutim, prema mojim informacijama, policija MUP-a KS je došla u 6 sati. Zazvonili su, nisu imali naredbu da uđu u kuću, pa se Mehmedagić sam prijavio u MUP gdje je lišen slobode. Sve je to, naravno, u skladu sa zakonom. Ali nije u skladu sa zakonom da isti tužitelj konstantno pokušava nekome pronaći određenu vrstu kaznenog djela. Da isti tužitelj sebi proizvodi dokaze i da ima za cilj isključivo diskreditaciju ili obezglavljivanje OSA-e BiH – kaže Avdić.

Usporedio je postupanje Tužiteljstva BiH u slučaju Mehmedagić sa slučajevima Milorada Dodika i Dragana Lovića.

  • Jutros (jučer ujutro, op.a.) je Oleg Čavka naredio provođenje uviđajnih radnji u kući Mehmedagića jer ima sumnju da su njegova primanja nesrazmjerna imovini koju ima. To je ta neka kuća. Međutim, istovremeno, svi znaju da smo imali slučaj pranja novca, konkretno u predmetu “Milorad Dodik i Bobar banka”, kupovina njegove vile u Beogradu. Nikada ništa nije istraženo. Imamo i drugi slučaj u Mostaru – vilu Dragana Čovića. Također, nikad ništa nije istraženo. A istražujete kuću direktora OSA-e. Nije sporno što istražujete, već što ga lišavate slobode, a njih ne istražujete – istaknuo je Avdić.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!