Britanija će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih teških teretnih vozila od 2040. godine, u sklopu paketa zelenih inicijativa s ciljem postizanja neto nultih emisija iz svih oblika prijevoza do 2050., prenosi portal energy market prices.

Vlada premijera Borisa Johnsona nastoji podići razinu zaštite okoliša dok se priprema za održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26, u Škotskoj kasnije ove godine.

Vlada je najavila i da će zabraniti prodaju manjih dizelskih kamiona od 2035. godine, a onih težih od 26 tona od 2040. ili ranije, bude li to moguće.

Također je utvrdila planove za stvaranje neto nulte željezničke mreže do 2050. i osiguranje neto nulte emisije domaćeg zrakoplovstva do 2040. godine.

“Dekarbonizacija nije samo neki tehnokratski proces. Radi se o tome kako osiguravamo da transport oblikuje kvalitetu života i ekonomiju na dobre načine”, rekao je ministar prometa Grant Shapps.

“Ne radi se o zaustavljanju ljudi da rade, nego o tome da iste stvari rade drugačije”, dodao je.

Britanija se već obvezala zabraniti prodaju novih dizelskih i benzinskih automobila od 2030. godine.

Što se tiče zrakoplovstva, vlada je izjavila da pokreće savjetovanje kako bi se postigla ciljana neto nulta emisija stakleničkih plinova iz tog sektora do 2050. godine, s “akcijskim planom kako se to može postići – osiguravajući da svi mogu i dalje letjeti za praznike, posjećivati obitelji i letjeti poslovno, bez davanja doprinosa klimatskim promjenama.”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!