Češka Republika pridružit će se bojkotu UN-ove Svjetske konferencije protiv rasizma, najavio je češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhánek, istaknuvši da bi se taj skup mogao zloupotrijebiti kao kritika Izraelu. Austrija i Nizozemska već su odustale od sudjelovanja na konferenciji, prenosi REMIX.

“Iz našeg kuta gledanja ova je konferencija vrlo kontroverzna. U prošlosti je bila zloupotrebljivana poglavito kako bi se kritiziralo Izrael. Bilo je čak i znakova antisemitizma”, rekao je ministar Kulhánek nakon sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom u Bruxellessu.

Međutim, Kulhánek je naglasio kako je povlačenje Češke s te konferencije bilo odlučeno i prije sastanka s Lapidom. “S ministrom Lapidom sam se nakratko dotakao te teme, ali nije me tražio da to učinim”, kazao je Kulhánek.

Tijekom sastanka Kulhánek je pozvao izraelskog ministra vanjskih poslova u Prag. Također je najavio da će Češka nastojati obnoviti tradiciju zajedničkih sesija vlada obiju zemalja. Svjetska konferencija protiv rasizma održat će se u rujnu na marginama Generalne skupštine UN-a.

Izvor: narod.hr/rmx.news

error: Content is protected !!