Zgrada koja je predmet spora u najaviU nastavku treće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, zakazane za ponedjeljak, 19. srpnja, kako je predložio kolegij tog zakonodavnog tijela, vijećnici bi trebali raspravljati o prijedlogu da se izvan snage stavi ranija odluka da se zgrada DPO-a (zgrada bivših “društveno-političkih organizacija”)  na Skenderiji ustupi na korištenje Parlamentu Federacije BiH.

Nova sarajevska gradska vlast ustrajna je u namjeri da u tu zgradu vrati vratiti dio administracije koja je ranije premještena u zgradu kod Vječne vatre, objavili su danas sarajevski mediji.

Zbog toga je, kako pišu, gradska administracija sada smještena na dvije lokacije, a u prijedlogu o poništenju odluke bivše vlasti tvrde da su prostorije u zgradi kod Vječne vatre, koju su dobili, neuvjetne, da im je na raspolaganju malo prostora, da ga je potrebno obnavljati…

Prema prijedlogu Jasmina Ademovića, predsjedatelja GV, i njegovih zamjenika Dragana Stevanovića i Mirele Džehverović, gradonačelnicu Benjaminu Karić i Pravobraniteljstvo treba ovlastiti da započnu “sve aktivnosti u pravcu stavljanja izvan snage svih pravnih poslova koji su zaključeni na temelju odluke koja se stavlja izvan snage”.

Prema njihovom prijedlogu, gradonačelnica i Pravobraniteljstvo se ovlašćuju i da pokrenu proces utvrđivanja vlasništva Grada Sarajeva nad zgradom u kojoj je sjedište.

“Odluku iz bivšeg saziva pokušavamo staviti izvan snage, pokušat ćemo zgradu DPO-a uknjižiti kao imovinu Grada Sarajeva. Sada smo, prema odluci iz prošlog saziva, prisiljeni da zamijenimo zgrade s Federalnim parlamentom. Neriješeni su imovinskopravni odnosi, u objekt kod Vječne vatre treba ulagati, radnici su nezadovoljni, neuvjetno je… Dakle, pokušat ćemo vratiti zgradu, a potom i je uknjižiti preko Skupštine KS, jer mislimo da imamo relevantne dokumente koji ukazuju na to da imamo puno pravo na to”, kazao je Ademović za sarajevski portal Klix.

On je kazao i da bi se sve završilo u “dobrom duhu” i Federalni parlament bi trebao izvan snage staviti odluku o preseljenju.

“Inače ćemo ući u spor. Međutim, mi imamo legitimno pravo poništiti odluku koju je bivši saziv Gradskog vijeća donio i za koju mislimo da nije dobra za Gradsku upravu, grad, našu imovinu”, zaključuje Ademović, koji je ustvrdio da na osnovu dokumentacije grad Sarajevo polaže najviše prava na zgradu u ulici Hamdije Kreševljakovića, koja je već godinama predmet spora među institucijama.

Parlament FBiH zaštitit će svoja prava i imovinu

Da sve neće ići u “dobrom duhu” dade se zaključiti iz zajedničkog odgovora tajnika Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je upućen gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i pravobranitelju Grada Sarajeva Sanjinu Smajloviću.

-Pravobranitelj Grada Sarajeva gore navedenim aktom informirao je Parlament Federacije BiH o pokretanju postupka revizije opravdanosti davanja na korištenje prostorija Grada Sarajeva na adresi Hamdije Kreševljakovića broj 3, navodi se u odgovoru.

Tajnici Ivan Miličević (ZDPFBiH) i Izmir Hadžiavdić (DNPFBiH) navode kako nisu upoznati s predmetnim zahtjevom i “navodnom revizijom”, osim kao informacijom.

“Koliko nam je poznato Parlament FBiH je savjestan i zakonit posjednik dijela zgrade DPO Hamdije Kreševljakovića broj 3., od 1996. godine i isto sukladno propisima i dalje namjerava biti. Nikakvih drugih aktivnosti u proteklom razdoblju nije bilo osim iznimno uspješne suradnje s Gradom Sarajevom, što s aktualnom administracijom, gradonačelnicom i Vijećem namjeravamo i dalje”, navodi se u odgovoru tajnika oba doma Parlamenta FBiH.

Ističu kako prema mišljenju Pravobranitelja Grada Sarajeva, Grad Sarajevo nije vlasnik objekta zgrade DPO-a već isključivo korisnik, odnosno dijelom stvarni posjednik zgrade od 1999. godine.

“Sve ovo navodimo jer je Zastupnički dom zaključkom zadužio Vladu FBiH glede smještaja Parlamenta. Vlada FBiH, odnosno Služba za zajedničke poslove organa i tijela Vlade FBiH je uskladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Uredbom o Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine ​provela svoje aktivnosti oko realizacije Zaključka Zastupničkog doma, te zajedno s Gradom Sarajevom, nakon više godina, osigurala nešto više ureda u zgradi DPO na korištenja”, stoji u odgovoru.

Pojašnjava se da u zgradi DPO nalazi dvorana-amfiteatar, koja je po svoj oj veličini jedina pogodna za sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda (što zajedno čini najveći broj zastupnika izaslanika u Bosni i Hercegovini) te je bilo prijeko potrebno dodijeliti više ureda na korištenje. Dodaju da ostale urede/prostorije zgrade Parlament FBiH koristi kao posjednik, od utemeljenja Federacije BiH.

-S obzirom na to da su člankom 3. odluke o ustupanju i korištenja prostora u upravnoj zgradi DPO-a na Parlament FBIH ispoštovani svi uvjeti, smatramo neopravdanim pokretanje revizije odluke, istaknuto je.

Tajnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH navode ovo naročito zbog toga što Grad Sarajevo, prema njihovim saznanjima, trenutno koristi tri zgrade u najužem centru Grada.

Posebno ističu kako Parlament Federacije BIH nije sudjelovao u potpisivanju niti donošenju akata po pitanju realizacije, niti je sudjelovao kod primopredaje prostorija, već je to učinjeno između Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i Grada Sarajeva.

“U slučaju opoziva Odluke Gradskog Vijeća od 27. 11. 2019. godine kojom je parlamentu Federacije BIH ustupljeno korištenje prostora upravne zgrade DPO-a u ulici Hamdije Kreševljakovića br.3, Parlament Federacije BIH će biti primoran tražiti od Vlade FBIH da također izvrši reviziju, odnosno opoziv odluke iz listopada 2019. godine kojom je Gradu Sarajevo dala na korištenje zgradu ,’Vječna vatra’. Ukoliko do istoga dođe o svemu ćemo izvijestiti zastupnike i izaslanike te predložiti određena zaduženja za federalna tijela uprave, te sva dugogodišnja stvarna prava zaštiti kod mjerodavnih institucija”, navodi se u odgovoru Miličevića i Hadžiavdića.

/HMS/

error: Content is protected !!