Zavidoviće je jučer posjetilo izaslanstvo Europskog muslimanskog foruma na čelu s predsjednikom Abdul Vahid Nijazovim. Posjeta je upriličena u povodu  početka aktivnosti vezanih za izgradnju ulice iznad gradskog stadiona  koja će nositi ime prvog proruskog predsjednika Čečenije kojeg su zbog izdaje ubili njegovi sunarodnjaci Ahmada-hadži Kadirova, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako piše lokalni portal Zdici.info prilikom jučerašnje posjete potpisan je i Memorandum o suradnji između Općine Zavidovići i Europskog muslimanskog foruma u vrijednosti od 500.000 eura, a razgovarano je i o aktivnostima dogradnje mosta i izgradnje kružnog toka koji bi nosio ime Ramzana Kadirova, sina Ahmedovog, aktualnog proruskog predsjednika Čečenije, neke vrste čečenskog Komšića.

Realizacijom navedenih projekata, piše zavidovićki portal, stvorila bi se mogućnost bratimljenja gradova.

Općinski načelnik Hašim Mujanović pozvao je u posjetu Bosni i Hercegovini i Zavidovićima čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova “u cilju izgradnje mostova prijateljstva između dva naroda”, kao i izgradnje mosta koji bi nosio ime, kako se izrazio, “uvaženog predsjednika”.

Tko je Ahmed i Ramzan Kadirov?

Ahmed Abdulhamidovič Kadirov bio je muftija Čečenske Republike Ičkerije 1990-ih te se borio na čečenskoj strani tijekom prvog čečenskog rata 1994.-1996. Kada je 1999. pak izbio drugi čečenski rat, promijenio je strane te se pridružio vladi Rusije i Vladimiru Putinu, navodno zbog toga jer se nije slagao s povećanjem vahabizma u Čečeniji niti s kaosom nastalim tijekom vladavine Aslana Mashadova. Nakon kraja konvencionalne faze rata, postao je prvi proruski Predsjednik Republike Čečenije 5.10. 2003., dok je bio glavni upravitelj administracije još od jula 2000.

Devetog svibnja 2004., poginuo je u bombaškom napadu kada su mu čečenski pobunjenici i radikali, koji su ga smatrali izdajicom, postavili bombu u Groznom tijekom proslave dana pobjede. Njegov sin, Ramzan Kadirov, koji je vodio njegove proruske militante, je postao njegov nasljednik 2007.

/HMS/

error: Content is protected !!