Iako se očekivalo kako će biti velikih promjena, tržište nekretnina nije doživjelo turbulencije zbog pandemije koronavirusa. Potražnja je ostala na visokoj razini, cijene nisu značajno padale, a sada čak i rastu. Što se događa na tržištu nekretnina u Mostaru i ostatku države pitali smo direktora agencije Nekretnineinn Nikolu Petrića. 

Kakvo je stanje na tržištu, koliko se osjete posljedice pandemije?

Što se tiče utjecaja pandemije na tržište nekretnina u gradu Mostaru, jedini utjecaj se osjetio u prva tri mjeseca pandemije u 2020. godini. Sviju nas je pogodilo nešto nepoznato, te stanovništvu među prioritetima nije bila trgovina nekretninama. Situacija se potpuno normalizirala u lipnju 2020. i nakon toga nije bilo pada potražnje za nekretninama. 

Što se najviše traži? Kuće, stanovi, manji stanovi, poslovni prostori?

Kao i prethodnih godina, najveća potražnja je za obiteljskim stanovima. To su dvosobni stanovi do 70m2, te ih većinom traže mlađe obitelji ili parovi koji planiraju obitelj. Za jednosobnim stanovima je konstantno visoka potražnja, s tim da se ova vrsta nekretnine od početka pandemije dosta rjeđe traži kao oblik štednje i investicije. Naime, prije pandemije je bilo jako popularno kupovati manje stanove, te ih iznajmljivati; kako studentima, tako i obiteljima, ali i ljudima kojima je radno mjesto dislocirano od mjesta življenja. Za jednosobnim stanovima vlada potražnja dijaspore, koja traži ovu vrstu nekretnine za kratki boravak prilikom posjete gradu na Neretvi. Nakon što se stabiliziralo stanje sa pandemijom poprilično je porasla potražnja za zemljištima u gradskoj i prigradskoj zoni, naravno idealno je ukoliko je u blizini neka od rijeka. Većinom se traže zemljišta veličine između 500 m2 – 1.000m2, za gradnju kuća ili vikendica. 

Koja je danas prosječna cijena metra četvornog stana u Mostaru? A koja je bila prije 3-4 godine?

Kao što ste i sami vidjeli na oglasima, ne postoji neka univerzalna cijena m2 u gradu, pa ću pokušati približiti trenutno tržište što je moguće bolje. Kada su u pitanju korišteni stanovi, cijene se kreću oko 1.500 KM/m2 za stanove koji zahtijevaju potpuno renoviranje, a nalaze se u širem centru grada. U samom centru, nerenovirani stanovi se prodaju do 1.700 KM/m2. Vrijedi pravilo da nerenovirani manji stanovi dosegnu veću cijenu. Što se tiče renoviranih korištenih stanova, cijene su u samom centru grada oko 2.000 KM/m2, mada i tu ima ekstrema, ovisno o unutarnjem uređenju. Kada je novogradnja u pitanju, cijene su se u 2021. godini kretale između 2.200 KM/m2 i 2.500 KM/m2. Kao što je već spomenuto, sve ovisi o lokaciji i veličini nekretnine.  Ukoliko se usporede sadašnje cijene nekretnina s onima koje su bile na tržištu prije 4 godine, jasno se vidi da je u gradu došlo do rasta cijena nekretnina. Prije svega, na rast cijena je utjecala konstantna potražnja za stanovima koja ni u jednom trenutku pala (osim u ona tri mjeseca lockdown-a koja smo već gore spomenuli). Zavisi od nekretnine,  ali može se reći da su cijene rasle sigurno 10%, a u nekim slučajevima i više.
 
Gledajući oglase može se primijetiti da veliki broj nekretnina godinama stoji u oglasima? Osobito kuće. Nema potražnje ili je nešto drugo u pitanju?

Generalno postoje dva razloga zašto neke nekretnine stoje dugo u oglasima. Prvi je pravne prirode, odnosno dokumentacija nije riješena. U ovom slučaju većinom se radi o zemljištima, ali se zna dogoditi i sa stanovima i kućama. Većina nedostataka je rješiva, međutim svijest potencijalnih kupaca je poprilično porasla i rijetki pristaju ući u rizike, bez obzira što se cijena u prvu ruku čini povoljnijom. Ovakav pristup i mi podržavamo, kao agencija. Druga vrsta nekretnina koja dugo traži novog kupca je ona s cijenom koja nije prilagođena trenutnom tržištu. Mi svojim klijentima sugeriramo cijenu koja je definirana trenutnim stanjem nekretnine, te tržišnim kretanjima, međutim pojedini klijenti nekad imaju drugačiju logiku što nažalost rezultira dugim stajanjem na oglasima. Spomenuli ste pojedine kuće koje se dosta dugo zadržavaju na oglasima. U tom slučaju se radi o nekretninama koje su recimo kulturološki zastarile. Prije 30 ili 40 godina su se u gradskim naseljima pravile katnice, gdje su roditelji planirali svakom od djece ostaviti po kat za život, kada se odvoje od njih. U međuvremenu je došlo do promjene načina i(li) lokacije života, pa obično u takvim kućama živi dvoje ljudi ili nitko, zbog skupog održavanja. Rezultat toga je nekretnina s puno disfunkcionalnih kvadrata za kojom nema potražnje.

Kakva su predviđanja kretanja tržišta do kraja godine?

Do kraja godine očekujemo  zadržavanje postojećih cijena ili čak blagi rast cijena nekretnina. Razlog tome je što nema puno nove gradnje, te je ponuda na tržištu ograničena, a manji dio kupaca kojima se žuri, pristati će i na nešto veće cijene nekretnina koje su trenutno na tržištu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!