Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je govorio na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti” i tom prilikom govorio o značaju Srpske pravoslavne crkve optužujući ih da su odgovorni i za genocid u Srebrenici.

Isprva je prilikom svog obraćanja govorio o stabilnosti Crne Gore i njenoj budućnosti u Europskoj uniji, zatim je na pola govora pričao o odnosima u regiji.

“Danas se ponovo pokušavaju predstaviti nacionalističke politike 90-ih i nude se opet Velika Hrvatska, Velika Srbija i Velika Albanija”, rekao je on.

Nakon što je završio obraćanje uslijedila su pitanja, a jedno od njih bilo je i pitanje o odnosima Crne Gore sa Srbijom prilikom čega je Đukanović rekao da Srbija nikada nije prihvatila crnogorsku nezavisnost te da oni imaju problem u odnosu s regijom, a ne samo s Crnom Gorom.

“Kad se vidi odnos Srbije u regiji, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regiji. To je ista greška koju je Milošević napravio devedesetih, znamo što se dogodilo u Bosni i Hercegovini i što se kasnije dogodilo u Hagu”, istakao je Đukanović.

Na kraju je govorio i o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kazavši da je ta vjerska institucija postala politički akter u Crnoj Gori. Prisjetio se i devedesetih navodeći da je SPC “stigla prije vojske”.

“Išli su prvo crkva, pa vojska… Na kraju, odgovorni su, pored ostalog, i za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, rekao je crnogorski predsjednik.

Komentar o SPC možete poslušati na videosnimku “Exclusive discussion hosted by GLOBSEC with H.E. Milo Đukanović, President of Montenegro” od 1 sat i 15 minuta.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!