Nakon dva trijumfa Tadeja Pogačara, treću uzastopnu pobjedu za slovenski biciklizam, a svoju drugu na ovogodišnjem Tour de Franceu ostvario je 26-godišnji Matej Mohorič (Bahrain Victorious), pobjegavši konkurentima 25 km prije cilja 19. etape koja je započela u Mourenxu, a završila nakon 207 km vožnje u Libourneu.


Za Mohoriča je to četvrti etapni trijumf na Grand Tour utrkama, a ostvario ga je s 58 sekundi prednosti pred Francuzom Christopheom Laporteom (Cofidis) i Dancem Casperom Pedersenom (DSM).

Tek što je etapa započela, nekolicina biciklista završila je na tlu, ali nije bilo ozbiljnijih ozljeda. Vrlo brzo je započeo prvi bijeg u kojem je bio i Mohorič. S vremenom je vodeća grupa narasla na 20 vozača koja se približavanjem prema cilju počela osipati.

Mohorič je 25 km prije cilja osjetio da je pravi trenutak za napad na koji su ostali članovi vodeće skupine propustili odmah reagirati. Kad su počeli surađivati i odlučili pokušati uloviti 26-godišnjeg Slovenca, Mohorič je već imao više od pola minute prednosti, koju je uspio i povećati zbog nesloge među ‘lovcima’.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bez problema zadržao prednost u ukupnom redoslijedu, iako je glavnina vozača sa “žutom majicom” na čelu stigla na cilj s više od 20 minuta zaostatka za pobjednikom etape. Pogačar ima 5:45 minuta prednosti pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), a Ekvadorac Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) zaostaje za 5:51 minuta.

U subotu je na rasporedu pretposljednja etapa u kojoj će Pogačar ponovno biti jedan od favorita za pobjedu, a radi se o pojedinačnom kronometru od Libournea do Saint-Emiliona, dužine 30,8 km.

Tour de France, 19. etapa (Mourenx – Libourne, 207 km):

1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 4:19:17 sati

2. Christophe Laporte (Fra/Cofidis) +0:58

3. Casper Pedersen (Dan/DSM)

4. Mike Teunissen (Niz/Jumbo-Visma)

5. Nils Politt (Njem/Bora-Hansgrohe) +1:08

6. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo)

7. Michael Valgren (Dan/EF Education-Nippo)

8. Georg Zimmermann (Njem/Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux)

9. Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies)

10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)

UKUPNO:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 79:40:09 sati

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) +5:45

3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) +5:51

4. Ben O’Connor (Aus/AG2R Citroen) +8:18

5. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe) +8:50

6. Enric Mas (Špa/Movistar) +10:11

7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech) +11:22

8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +12:46

9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious) +13:48

10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo) +16:25

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!