Četvero od deset građana Crne Gore (43 posto) vjeruje u globalnu teoriju zavjere o zataškavanju štete koju donosi cjepivo kako bi farmaceutske tvrtke mogle nastaviti s ostvarivanjem velikog profita širom svijeta. To je pokazalo istraživanje koje je u ožujku ove godine provela istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz potporu Britanskog veleposlanstva u Podgorici i UNICEF-a.  

Da se informacije o štetnim efektima cjepiva namjerno kriju od javnosti smatra najviše građana u Južnoafričkoj republici (57%) i Nigeriji (55%), a najmanje u Danskoj (14%), Velikoj Britaniji (19%) i Australiji (20%) prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je, tijekom kolovoza  2020., provedeno u 25 najvećih zemalja svijeta uz podršku Sveučilište u Cambridgeu. Među zemljama članicama Europske unije, najviše građana koji vjeruju u ovu teoriju zavjere ima u Grčkoj (39%) i Francuskoj (38%), dok je u SAD-u to slučaj s trećinom građana (33%).

U Crnoj Gori, u ovu teoriju zavjere češće vjeruju građani koji imaju samo osnovno ili obrazovanje niže od te razine, kao i oni koji ne vjeruju u znanost i nemaju povjerenja u zdravstvene institucije ni sveučilište. Istraživanje u Crnoj Gori je pokazalo da ljudi koji vjeruju u teorije zavjere o cjepivima češće vjeruju i u teorije zavjere o koronavirusu, kao i da češće kažu da se ne bi cijepili protiv koronavirusa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!