Slijepe i slabovidne osobe žive na marginama društva. Nemaju dovoljno potrebnih pomagala i sredstava za život dostojan čovjeka. Tuđa njega i pomoć u mnogim slučajevima izostaje, te se ove osobe često ograničavaju na život u zatvorenom prostoru. Veliki problem predstavlja i otežano zapošljavanje, edukacija slijepe i slabovide djece u školama, kao i društveni život.

Miroslav Mandić iz Banjaluke vrijeme provodi čitajući knjige, ali, kaže, mnoge njegove kolege nemaju tu mogućnost. Većina ih živi na rubu egzistencije, invalidnina koju primaju nije dovoljna za osnovne životne potrebe. Zvučna signalizacije u prometu i institucijama je neophodna, ali prvenstveno treba da se poboljša socijalni status ovih osoba.

“Slijep čovjek ako nema riješenu egzistenciju, nema u džepu – ne osjeća potrebu niti može da izađe iz ona svoja četiri zida. Ako ne može da izađe, ne može doći do semafora – onda mu ni semafor ne treba”, kaže Mandić, član Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Pravo na prilagođena i druga medicinska sredstva te ortopedska pomagala teško se ostvaruje jer ne postoje adekvatni servisi za nabavku i održavanje. Lista pomagala je sužena, a rokovi korištenja predugi. Da bi si mogli priuštiti pomagala, neophodna su im stalna primanja, ali zbog predrasuda, zaposleni su samo pojedini.

„Društvo mora shvatiti da su te osobe dio društva. Ako se po strani stavi činjenica da su to slijepi ljudi, po svemu drugom oni su društveni, inteligentni… Među slijepima ima izuzetno obrazovanih osoba. Svaki korak slijepog čovjeka je dvostruki, dvostruko košta, zato što mora neko da ga uzme za ruku i povede“, objašnjava Borka Tadić, član Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Bosna i Hercegovina broji više od 5.000 slijepih osoba članova organizacija, te veliki broj onih koji nisu u udruženjima. Otežano školovanje, neprilagođena infrastruktura, dostupnost informacija, zapošljavanje, predrasude, te tuđa njega I pomoć, problemi su koji u ovoj zemlji još nisu došli na red, prenosi Federalna.ba.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!