Granita je talijanska polusmrznuta poslastica koja nam najviše odgovara tijekom vrućina. Iskoristite sezonu lubenica i uživajte u ovom osvježavajućem desertu.

Sastojci: 

2 kg lubenice
po 3/4 šalice šećera i vode
4 žlice limetina soka
metvica ili bosiljak za ukrašavanje
đumbir (prema želji) 

Priprema: Uklonite koštice i narežite lubenicu na kockice. Miksajte je u multipraktiku dok ne dobijete voćni pire pa ga protisnite kroz cjedilo kako biste dobili sok. Zagrijte u posudi vodu, rastopite u njoj šećer i pustite da zavrije oko dvije minute.

Ostavite sirup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa mu dodajte sok od lubenice i limete te dobro promiješajte. Stavite smjesu u plitku posudu pa u zamrzivač.

U sljedeća tri, četiri sata svakih 30 minuta vilicom dobro promiješajte smjesu. Ukrasite je kriškama limete ili listićima metvice ili bosiljka i poslužite. Prema želji, možete u granitu dodati i malo đumbira. Alkoholna verzija recepta uključuje pola šalice votke. 

Izvor:24sata.hr