Dvadesetero atletičara, među kojima je desetero iz Nigerije, dobilo je zabranu nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju jer nisu zadovoljili standarde antidopinške kontrole izvan natjecanja, objavila je u četvrtak Jedinica za integritet atletike (AIU).

Tih dvadesetero atletičara dolazi iz zemalja koje AIU svrstava u “A kategoriju”, odnosno smatra ih “visokorizičnima”, a čiji se predstavnici moraju podvrgavati testiarnjima na doping tri puta u roku od tri mjeseca uoči nekog velikog natjecanja.

Nigerija je najviše pogođena jer je njenih desetero, od ukupno 23 atletičara, dobilo zabranu nastupa na OI-ju u Tokiju.

Agencija France Presse doznaje iz dobro obaviještenih izvora da nigerijska sprinterica Blessing Okagbare, jedna od kandidatkinja za osvajanje naslova olimpijske pobjednice na 100 m, nije na tom popisu.

Nigerijski atletski savez (AFN) u četvrtak je objavio priopćenje u kojem priznaje “neuspjeh” i preuzima odgovornost za svaki propust koji je doveo do ovih diskvalifikacija, no dodaje da su svi nigerijski atletičari koji žive u SAD-u obavili potrebna testiranja.

– Međutim, nekoliko atletičara koji su članovi američkog koledž sustava, testirano je, ali je AMA ocijenila da ti testovi nisu provedeni u skladu s potrebnim normama uzimanja i analize, navodi AFN.

Ostale zemlje čiji su atletičari diskvalificirani su Kenija (2), Bjelorusija (3), Etiopija (1), Maroko (1) i Ukrajina (3).

Dvoje kenijskih atletičara koji su isključeni, omogućili su tako da se prije službene potvrde sudionika OI-ja na popis onih koji idu u Tokio uvede svjetski prvak na 1500 m Timothy Cheruiyot, koji je na kenijskim kvalifikacijama bio četvrti, na štetu Kamara Etyanga, drugog u kvalifikacijama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!