Sedmog dana XXXII. Olimpijskih igara u Tokiju održana su natjecanja u 23 sporta, a medalje su podijeljene u njih osam – džudu, gimnastici, kanuu na divljim vodama, mačevanju, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu i veslanju u  kojemu posebno veseli hrvatsko zlato braće Sinković!


Trofejni hrvatski veslači Valent i Martin Sinković osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu bez kormilara na Igrama u Tokiju. U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti. Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel Joachim Sutton.

Osim Hrvatske, veslačka zlata na OI-ju u Tokiju u četvrtak slavile su još Irska, Italija i Novi Zeland. U drugom muškom finalu dana, u konkurenciji lakih dvojaca na pariće najbrži su bili Irci Fintan McCarthy i Paul O’Donovan koji su za 86 stotinki nadmašili srebrne Nijemce Jonathana Rommelmanna i Jasona Osbornea, dok su brončani Talijani Stefano Oppo i Pietro Ruta ciljem prošli sa 7.87 sekundi zaostatka.

U utrci ženskih dvojaca slavile su Novozelanđanke  Grace Prendergast i Kerri Gowler koje su bile za 1.26 sekundi brže od srebrnih Ruskinja Vasilise Stepanove i Jelena Orjabinskaje, odnosno 1.91 sekundu od brončanih Kanađanki Caileigh Filmer i Hillary Janssens.

Najzanimljivija je bila utrka lakih dvojaca na pariće u ženskoj konkurenciji u kojoj je svih šest posada bilo u borbi za odličja praktički do samoga kraja o čemu govore i konačne razlike. Na kraju su u finišu najspretnije bile Talijanke Valentina Rodini i Federica Cesarini koje su za 14 stotinki nadmašile Francuskinje Lauru Tarantolu i Claire Bove, odnosno za 49 stotinki brončane Nizozemke Marieke Keijser i Ilse Paulis.

Amerikanka Sunisa Lee postala je olimpijska pobjednica u višeboju na Olimpijskim igrama u Tokiju, naslijedivši tako svoju sunarodnjakinju Simone Biles koja je odustala od nastupa. Osamnaestogodišnja Lee je natjecanje završila s ukupno 57.433 bodova. Iznenađenje je priredila Brazilka Rebeca Andrade koja je osvojila srebro, prvu medalju u ženskoj gimnastici za svoju zemlju, sa 57.298 bodova, dok je broncu osvojila Ruskinja Angelina Melnikova (57.199 bodova).

U kineskom finalu stolnotenisačica na olimpijskom turniru u Tokiju slavila je iskusnija 27-godišnja Meng Chen, svjetska viceprvakinja iz 2019. godine. Ona je u borbi za zlato pobijedila 20-godišnju Yingsha Sun sa 4-2 (9-11, 11-6, 11-4, 5-11, 11-4, 11-9). Nakon ekipne bronce sa OI-ja u Rio de Janeiru, japanska stolnotenisačica Mima Ito došla je do brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Igrama u Tokiju.

Ženska reprezentacija Rusije osvojila je ekipno zlato u mačevanju u disciplini floret nakon što je u četvrtak u finalu svladala europske viceprvakinje iz 2019. Francuskinje sa 45-34. Bronca je pripala Talijankama, koje su u susretu za 3. mjesto svladale Amerikanke sa 45-23.

Japanski džudaš Aaron Wolf i njegova sunarodnjakinja Shori Hamada osvojili su zlatne medalje u kategoriji do 100 kg i do 78 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svjetski prvak iz 2017. je u finalu pobijedio svjetskog prvaka iz 2018. godine Koreanca Choa Guhama, a presudio je ippon nakon pet minuta i 30 sekundi. Bronce su osvojili Rus Niiaz Iliasov i Portugalac Jorge Fonseca.

U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 78 kg zlato je osvojila Japanka Shori Hamada koja je u finalu pobijedila Francuskinju Madeleine Malongu. Bronce su osvojile Njemica Anna-Maria Wagner i Brazilka Mayra Aguiar.

Najuspješnija kanuistica u povijesti svjetskih prvenstava Australka Jessica Fox sa rezultatom 105.04 osvojila je zlato u slalomu na divljim vodama na Igrama u Tokiju. Također, nakon što je na OI-ju u Londonu bila srebrna, a u Riju brončana, sada je zasjela na najvišu stepenicu postolja. Britanka Mallory Franklin, koja ima jedno zlato i tri srebra na svjetskim prvenstvima, osvojila je srebro (108.68), dok je broncu odnijela svjetska prvakinja iz 2019. Nijemica Andrea Herzog (111.13).

Nakon što je dva puta bila srebrna na olimpijskim igrama, 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, Slovakinja Zuzana Rehak Stefecekova napokon je u Tokiju došla do zlatne medalje u streljaštvu disciplina trap i to sa olimpijskim rekordom.  Srebrna Kayle Browning pogodila je 42 mete i stigla je prve olimpijske medalje. Bronca je pripala streljačici iz San Marina Alessandri Perilli sa 29 pogodaka, a dosad joj je najbolji rezultat bio četvrto mjesto sa OI 2012.

U muškoj konkurenciji u finalu discipline trap dva Čeha, Jiri Liptak i David Kostelecky, nakon deset serija bili su poravnati, na 43 pogotka (olimpijski rekord). Uslijedilo je raspucavanje u kojem je Liptak slavio sa 7-6 i osvojio zlato i time ostvario najveći uspjeh u karijeri, nakon što je dva puta bio brončani na svjetskim prvenstvima (2010. i 2017.). Kostelecky, koji je bio zlatni na OI 2008. i četvrti u Riju, sada je osvojio srebro.  Svjetskom prvaku iz 2019. Britancu Matthewu Johnu Cowardu Holleyju sa 33 pogotka pripala je bronca.

Tijekom finalnih plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju u četvrtak postavljen je jedan novi svjetski rekord, a ostvarila ga je kineska ženska reprezentacija na 4×200 metara slobodno. Jungxuan Yang, Muhan Tang, Yufei Zhang i Bingjie Li do zlata su stigle s vremenom od 7:40.33 minuta, što je za 1.17 sekundi brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda kojega je postavila Australija na svjetskom prvenstvu u Gwangjuu prije dvije godine.

Brže od starog svjetskog rekorda plivale su u srebrne Amerikanke Allison Schmitt, Paige Madden, Kathryn McLaughlin i Katie Ledecky sa 7:40.73 te brončane Australke Ariane Titmus, Emma McKeon, Madison Wilson i Leah Neale sa 7:41.29.

U “kraljevskoj” disciplini na 100 metara slobodno slavio je Amerikanac Caeleb Dressel koji je bolje ušao u sam cilj od Australca Kylea Chalmersa te ga pobijedio za šest stotinki. Broncu je sa 47.44 osvojio Rus Kliment Kolesnikov.

U Tokiju je po prvi put na OI-ju održana i utrka na 800m slobodno za plivače, a u neizvjesnoj završnici do zlata je stigao 21-godišnji Amerikanac Robert Finke. Finke je na posljednjem okretu bio četvrti, no imao je najviše snage u finišu te na cilj stigao u vremenu 7:41.87, 24 stotinke ispred srebrnog Paltrinierija, a 46 stotinki ispred brončanog Ukrajinca Mihajla Romančuka.

Na 200m prsno zlato je osvojio Australac Izaac Stubblety-Cook koji je najbolje rasporedio snage. Nizozemac Arno Kamminga je sa 2:07.01 stigao do srebra, dok je broncu osvojio Finac Matti Mattson sa 2:07.13.

Kineskinja Yufei Zhang slavila je na 200m leptir dominantnom utrkom u finalu. Ona je s rezultatom 2:03.86 minuta za 20 stotinki srušila devet godina star olimpijski rekord sunarodnjakinje Liuyang Jiao te svladala srebrnu i brončanu, Amerikanke Regan Smith (2:05.30) i Hali Flickinger (2:05.65).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!