Ljeto u Japanu dobro je poznato po brojnim sunčanim danima i visokim temperaturama, što mnogim sportašima na Olimpijskim igrama nije baš olakotna okolnost. Korištenje kišobrana za skrivanje od sunčeve svjetlosti azijska je tradicija, koja se nadopunjuje modernim tehnologijama kako bi se stvorili najbolji uvjeti za sve sportaše, službenike i tehničku opremu na Igrama. 

Tako većina domaćih djelatnika nosi jakne s ugrađenim ventilatorima.

– Kada ih uključite, jakna se napuhne i dobijete lijepi protok zraka. To zaista čini veliku razliku. U potpunosti ukloni vlagu i ovelike smanji vrućinu – nevjerojatno je – objašnjava Mark McGoldrick, šef energetike.

Odbojkaši na pijesku navikli su na visoke temperature i višesatne treninge na suncu. No, i njima je potrebna priprema kako bi se organizam prilagodio vremenskim prilikama u kojima će se natjecati.

– Dečki posebno paze na brojne detalje u vezi s prehranom i održavanjem dobre hidratacije. Iskusni su i znaju da moraju dobro brinuti o svom tijelu ne bi li se ovdje mogli natjecati i održati što bolju formu – kaže Jason Lochhead, trener reprezentacije SAD-a u odbojci na pijesku.

Svi sportaši i treneri koji su se pripremali za sportove na otvorenom posvetili su posebnu pozornost jednom poznatom aspektu tokijskog vremena – vlažnosti.

– Bavimo se sportom na otvorenom, pa smo navikli igrati pod prilično teškim uvjetima – može biti i izrazito vjetrovito i sunčano. Ovdje bih rekla da je vlaga glavni problem. Nema puno naših turnira na lokacijama koje su ovako jako vruće i jako vlažne – kaže češka odbojkašica na pijesku Marketa Slukova i dodaje kako je za nju to poseban izazov.

S njom se slaže i kolegica Barbora Hermannova koja smatra da nitko tko ne živi u Japanu ne može biti spreman za takve uvjete.

Upravo iz tog razloga organizatori su poduzeli sve moguće mjere i pripremili brojne izume kako bi sportašima pomogli da na Igrama ostvare što bolje rezultate.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!