Kad sam predložio ovo rješenje, on se odmah za ovo ugrijao. Nije to most kojim se samo premošćuje, nego most koji paše strukturom, stvarno paše prostoru i poštuje ovaj prostor, rekao je Marjan Pipenbaher, glavni projektant Pelješkog mosta. Uz njega, koautor projekta je i Jure Radić.

U Brijesti s Pelješke strane mosta, kaže da je na projektu više od devet godina.

– Doživljavao sam ga od početka, od natječaja, glavnog, sada izvedenog projekta on je tako kakav se rodio u glavi. Sa svim tim sjenkama koje sam vidio, drago mi je da on, makar je to veliki most da ipak ne djeluje ogromno. Ipak je on je podređen prelijepom krajoliku.

Životno djelo!

 Sigurno, takvi mostovi su životna djela. Imam još u Turskoj, u Izraelu, Sloveniji. Ali dobro taj most je ipak most koji je most svjetskog kalibra, on je ne samo po dužini, spada među pet mostova koji su izvedeni početkom 21. stoljeća, on je u konstrukcijskom smislu inventivan. To su dobra rješenja, manji troškovi održavanja, veća trajnost, a drugo sve oni problemi koji su povezani sa ovom lokacijom. Znači – visoka seizmička ugroženost i vjetar, bura i jugo.

Koliko je bilo zahtjevno?

– Takav most, za njega je ipak potrebno vrhunsko inženjersko znanje, i teoretsko ali i iskustvo. Hvala Bogu da imam u životu par mostova koji imaju veće raspone, sve sam to prošao naročito posljednja dva mosta preko Eufrata u Turskoj gdje je daleko viša seizmička ugroženost tako da su iskustva upotrijebljena u ovom mostu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!