Na pitanje kada je bio ključni trenutak da EU financira most, Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demograiju i demokraciju rekla je kako je to bio dan kada samo ušli u EU. Ovaj most će biti simbol osam godina našeg članstva u Europskoj uniji.  No ključna je 2017. godina kada je Komisija odlučila financirati most i pristupne ceste s 85 posto i mislim da je interes država EU da sve članice budu isto razvijene i stoga je ovaj novac dobro došao.

Šuica je naglasila kako će demografske promjene u Hrvatskoj biti manje kada se dogodi Pelješki most, zato što će građani ovog područja manje iseljavati.

– Sigurna sam da će demografske promjene koje se događaju u Eurpskoj uniji i u Hrvatskoj biti manje, kad se dogodi ovaj most, jer će građani željeti živjeti u svom kraju i smatram da je to jedan veliki iskorak za demografiju. Nije to samo most, to su ceste, vijadukti, kao žile kucavice svakog gospodarstva, naglasila je Šuica.

Na pitanje jesmo li lani imali neumski koridor kao problem, Šuica je rekla kako je prošle godine Dubrovnik najlošije prošao te kako mu je Neum bio prepreka.

– Dubrovnik je prošle godine loše prošao u turizmu, najlošije u Hrvatskoj. Ove godine su Covid putovnice puno pomogle. Mi želimo da se Neum u našoj susjednoj i prijateljskoj državi razvija u turističkom smislu, ali ne da nas koči, istaknula je Šuica.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!