Na današnji dan, prije tri godine napustio nas je Oliver Dragojević – voljen i cijenjen i kao glazbenik i kao osoba.

Cjelodnevni program u njegovoj rodnoj Veloj Luci nazvan “Trag u beskraju – sjećanje na Olivera Dragojevića”, koji će kulminirati večerašnjim koncertom, počeo je jutros u 9 sati polaganjem vijenaca na mjesnom groblju sv. Roka i misom, a uslijedio je i recital u crkvi na kojem nastupaju Marko ToljaAnte Gelo & kvartet Sequentia.

Tolji i Geli će se navečer pridružiti GibonniTedi SpalatoAntonio SerranoDupiniklapa Ošjak Alan Bjelinski, a koncert od 22 sata prenosimo na HTV2.

Jutarnji glazbeni recital svojim je objektivom zabilježio fotograf Boris Kačan, a njegove je fotografije na Facebooku je objavila TZ Vele Luke:

– Neopisivo dirljiva i emotivna, a opet moćna i snažna bila je glazba kojom su ispunili župnu crkvu i uveli nas u ovaj, za nas Velolučane, ali i sve ljude koje je obilježilo glazbeno nasljeđe Olivera Dragojevića, veliki i tužan dan. Vidimo se večeras i osvijetlimo zajedno Oliverov trag u beskraju, stoji u objavi TZ Vele Luke.

Na programu večerašnjeg koncerta neponovljive Cesarica, Galeb, Trag u beskraju…

Glazbenik je to koji je obilježio generacije i mlađih i starijih, uz ono svima zajedničko – jednostavno, svi su voljeli Olivera, njegove pjesme, kao i njegovu toplinu i emocije koje su izvirale iz njegovih interpretacija.

Na ovom ćemo koncertu imati priliku čuti najljepše Oliverove pjesme poput nezaobilazne CesariceGalebaTraga u beskrajuKad mi dođeš ti

Za glazbenu pratnju pobrinut će se Ante Gelo s orkestrom kojim ravna maestro Alan Bjelinski, a kroz program nas vodi Duško Ćurlić.

Ante Gelo je na Facebooku podijelio fotografiju sa sinoćnje probe za večerašnji koncert:

Obilježavanje treće godišnjice Oliverove smrti završava u petak 30. srpnja s jazz koncertom na kojem nastupa Elvis Stanić Group (Elvis Stanić, Alba Nancinovich, Ivan Popeskić, Damjan Grbac i Branimir Gazdik) s početkom u 21.30 sati. 

Bogat petodnevni program počeo već na trajektu za Korčulu

Na veliko oduševljenje svih putnika na trajektu za Korčulu, u ponedjeljak, tijekom trosatne vožnje između Splita Vele Luke, Oliverove pjesme pjevali su njegovi prijatelji glazbenici Marko ToljaTedi SpalatoDupiniZorica Kondža Ante Gelo

– Tradicionalno, obično, kad se vraćamo, ovog puta najavljujemo “Trag u beskraju”, koncert iz Vela Luke, drago mi je da HRT prenosi i drago mi je da je cijela ekipa ovdje, rekao je tom prilikom Ante Gelo.

Oliver u objektivu Livija Andrijića

U sklopu dana posvećenih Oliveru u njegovoj rodnoj Veloj Luci otvorena je i izložba fotografija “Oliver u objektivu Livija Andrijića”. 30 godina suradnje i prijateljstva između Olivera Dragojevića i fotografa Livija Andrijića izloženo je na 30 pažljivo biranih fotografija.

– Moja favorit fotografija je ova plava koja je nastala u Puli na koncertu Olivera i Gibonnija, nastala oko ponoći kada je Oliver bio već umoran od probi. Sjeo je za klavir i na njega je palo neko divno plavo svjetlo na koje nisam računao, sjeća se Livijo Andrijić, fotograf.

Podsjetnik na spektakularni ispraćaj 

Legendarni ispraćaj Olivera Dragojevića., 31. srpnja 2018. u Splitu, i danas se dobro pamti: Oliveru u čast zazvonila su zvona katedrale svetog Dujma, a u skladu s njegovom željom da ga pokopaju u Veloj Luci, priređena je spektakularna pratnja do Korčule. 

Od crkve svetog Frane preko Rive do katamarana, tisuće Splićana oprostile su se od omiljenog pjevača, more je bilo prepuno čamca i brodica koji su krenuli za katamaranom, a i Torcida se oprostila na svoj način.

Najgledaniji HRT-ov video na YouTubeu – hommage Oliveru

Više od 670 tisuća pratitelja našeg YouTube kanala pogledao je posvetu Oliveru izvedenu u posebnoj emisiji ciklusa A strana.

– Ova zadnja izvedba… i prazan mikrofon… i lica muzičara…. teško je, jako teško, ne pustit jednu, nego tisuće suza; da ti srce pukne koliko je ovo emotivno; tko ovo odgleda bez barem jedne suze taj nema srca, neki su od komentara gledatelja snimke. 

Posebno se slikovito na izvedbu osvrnuo naš gledatelj Siniša Prnjak:

– U rano predvecer deveti misec… furesti otisli.. sidnes uz more vidis galeba kako leti visoko slobodn.. gledas more.. i pustis Olivera i ovu pismu….. i u nirvani si… sta ti drgo triba… nista, objavio je Siniša u komentaru videa na YouTubeu.

Dokumenatarac o Oliveru na HRTi

U povodu obilježavanja treće godišnjice smrti velikana hrvatske glazbe podsjećamo na dokumentarac o Oliveru prikazan u ciklusu “A Porina dobiva…” 

– Još za života legenda među pjevačima, jedinstveni glazbeni galeb zauvijek leti hrvatskim umjetničkim nebom. Hrvatska se 31. srpnja 2018. na dosad neviđen način oprostila od svog Olivera. Životni put ovog iznimnog glazbenika donosi nam prva autorizirana ekranizacija Oliverovog života, iz posebne serije Dokumentarnih sadržaja HTV-a “A Porina dobiva…” redatelja i scenarista Tonija Volarića, stoji u kratkom sadržaju emisije koju možete pogledati na usluzi HRTi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!