Sjajan dan za hrvatski sport! Na Olimpijskim igrama u Tokiju naši tenisači ispisali su povijest i osvojili zlatno i srebro odličje! U finalu parova Mate Pavić i Nikola Mektić bili su bolji od Marina Čilića i Ivana Dodiga – 6:4, 3:6,10:6. Nakon čak 113 godina za zlato i srebro borili su se parovi iz iste zemlje. Hrvatska je sada s 3 osvojena zlata, jednim srebrom i dvije bronce na 14. mjestu ljestvice zemalja.

U hrvatskom finalu muških parova na Nikola Mektić i Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6. Najbolji svjetski par je sjajno otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis. U trećem gemu su imali još dvije break lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig su izvukli oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4. U drugom setu su Čilić i Dodig odigrali daleko bolje i svoju priliku su dočekali u šestoj igri načinivši break za 4-2.

Bio je to prvi servis kojeg su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6-3 osvojili drugi set. Hrvatsko finale je razriješeno u “super tie-break” do 10 bodova. Mektić i Pavić su poveli sa čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis načinivši veliki korak prema pobjedi. Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena su otiša na Mektićevu i Pavićevu stranu.

Emotivna reakcija iscrpljenog Damira Martina: “Isuse Bože, što sam izvukao!”

Veslač Damir Martin osvojio je brončanu medalju u samcu. Zlato je osvojio Grk Stefanos Ntouskos, a srebro Norvežanin Kjetil Borch. Martin je odlično taktički odveslao finale, na polovici utrke je zaostajao oko dvije sekunde za vodećim trojcem, uz Ntouskosa i Borcha u vrhu je bio i Danac Sverri Nielsen, a slična je situacija bila i 500 metara prije cilja. No, u samoj završnici je Danac je počeo posustajati, a Martin je pojačao te je ciljem prošao 0,15 sekundi prije za još jednu veliku medalju. To je treće olimpijsko odličje za 33-godišnjeg Martina, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te srebra u samcu iz Rio de Janeira 2016.

Jedriličar Tonči Stipanović kao treći se plasirao u plov za odličja klase Laser, dok su braća Šime i Mihovil Fantela trenutno na desetom mjestu klase 49er. Stipanović je vrlo blizu osvajanja nove medalje, nakon srebra prije pet godina u Riju. U devetom plovu Splićanin je bio fantastičan, sa sedmim mjestom probio se na treću poziciju jer su Norvežanina Tomasgaard i legendarni Brazilac Scheidt kiksali i ušli u cilj tek kao 19. i 24. Tu treću poziciju je sačuvao i u zadnjem, desetom kvalifikacijskom plovu, kada je bio deseti. Uoči plova za medalje u ponedjeljak Stipanović ima 74 negativna boda, samo tri više od drugoplasiranoga Hermanna Tomasgaarda, dok na četvrtoj pozicji Cipranin Pavlos Kontides ima 76 bodova. Vodi Australac Matt Wearn sa samo 49 bodova i praktički je osigurao zlato.

Braća Fantela su u petak odlično jedrili, sedmi plov su okončali kao 14., potom u osmom došli do trećeg mjesta, što im je najbolji plasman dosad, da bi u devetoj utrci su ušli u cilj kao peti, ali su naknadno diskvalificirani zbog preranog starta.

Sa 75 negativnih bodova Zadrani zauzimaju desetu poziciju uoči posljednja tri plova, koji će odlučiti o ulasku u plov za medalje, a u kojem će se deset najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova. Zadnja tri plova u ovoj klasi održat će se u subotu.

Elena Vorobjeva ostala je u Laser radialu bez plamana u plov za odličja, te je svoje prve olimpijske igre završila na dobrom dvanaestom mjestu od ukupno 44 natjecateljice. Ruskinji koja nastupa za Hrvatsku nedostajalo da bude među deset najboljih, tek devet negativnih bodova, koje su odnijeli predzadnji i zadnji plov sa 18. i 23. ulazom cilj.

Plivač Nikola Miljenić ostao je korak do plasmana u polufinale utrke na 50 m slobodno. Miljenić je u kvalifikacijama zauzeo 19. mjesto s rezultatom 22.14, a da je plivao na razini osobnog rekorda (21.95) osvojio bi 14. mjesto i probio bi se među 16 sudionika polufinala. Bio je to njegov treći nastup u Tokiju i nažalost, niti u jednoj disciplini nije se uspio probiti do polufinala. Na 100 m leptir je ostvario vrijeme 52.68 zauzevši 40. mjesto, dok je na 100 metara slobodno bio 28. s novim osobnim rekordom 49.25.

Bez polufinala je ostala i Ema Rajić koja je u kvalifikacijama na 50 m slobodno zauzela 45. mjesto s rezultatom 26.49 što je bilo sporije od njezinog osobnog rekorda 25.96. Za Rajić je to bio drugi i posljednji nastup na OI. Na 100 m prsno je zauzela 33. mjesto.

Džudašica Ivana Maranić poražena je u dvoboju 1. kola kategorije preko 78 kilograma od Litvanke Sandre Jablonskyte.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!