Prof. dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Dnevniku HRT-a rekla je da dok se ne dosegne određeni plato procijepljenosti, ne može se zaustaviti širenje virusa.

– On još uvijek ima dovoljno prostora. Prosjek procijepljenosti u EU je oko 50 posto, a to je daleko ispod potrebnog da se zaustavi širenje virusa, naglasila je.

To je brza delta varijanta koja je preuzela veći dio svijeta. Ona se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ju je zaustaviti dok se ne dostigne određena razina procijepljenosti, govori Markotić.

Naglasila je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih dosadašnjih od početka pandemije.

– Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100-postotna sigurnost da se ne može virus prenijeti na nekog tko još nije cijepljen. To je tako zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju, rekla je i dodala da kod cijepljenih, u većini slučajeva, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose infekciju na necijepljenog.

– To se događa zato što određena antitijela koja imamo u krvi nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama i upravo stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski, istaknula je.

Markotić je komentirala pristup Velike Britanije pandemiji i rekla je kao su oni imali otvoreniji pristup preko ljeta, ali da se taj pristup događa i u drugim zemljama no one ga nisu definirale tako.

– Vidjet ćemo hoće li Velika Britanija na jesen, kada će biti kompliciranija situacija, kada se ide u zatvorene prostore, sličan pristup postaviti, istaknula je.

U trenutku kada se povećava broj cijepljenih u svijetu mora se vidjeti na koji će se način ići s epidemiološkim mjerama.

– Treba se pratiti situacija s cijepljenima i onima koji su preboljeli bolest. Ako oni ne obolijevaju, to je smjer u kojem možemo s mjerama popuštati, rekla je.

Kako kaže, pred nama je izazovna jesen.

Na pitanje hoćemo li se morati cijepiti i 3. puta, Markotić je rekla kako nema dovoljno studija koje bi pokazale da je to potrebno.

– Važno je reći da mi u EU, ali i u svijetu, nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, tako da je treće cijepljenje misaona imenica, rekla je Markotić.

Izvor: narod.hr/hrt

error: Content is protected !!