Nemilosrdno Biokovo opet je uzelo jedan ljudski život. Godinu dana otkako je smrtno stradao 40-godišnji Lukasz Dariusz Flak, poljski planinski trkač, čije tijelo nikad nije pronađeno, na najopasnijoj hrvatskoj planini život je u četvrtak izgubila i 50-godišnja poljska državljanka, koja je planinarila s kćeri i njezinim prijateljem.

– Njih troje išli su planinariti prema Nebeskoj šetnici – Skywalku iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uvjetima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi – kaže za Slobodnu Dalmaciju Ante Kukavica, pročelnik HGSS-ove stanice Makarska, šokiran nerazumnim postupkom stranih turista, koji je završio tragedijom.

– U ovakvim uvjetima se ne ide na planinu! Zašto riskirate glavu za jedan posjet Skywalku? Ostanite u hotelu ili apartmanu pod klimom, iziđite na plažu i na ugodnu večernju šetnju, a posjet Biokovu odgodite kad budu bolji uvjeti za planinarenje, kad prođe ovaj toplotni val. Biokovo neće nestati, bit će na istome mjestu. Život nesretne žene je izgubljen zbog gluposti, nije mi jasno da su tako nešto mogli napraviti. Da mi sad netko daje deset tisuća kuna da ovog trenutka skuterom odem s djetetom na Svetog Juru, ja bih mu rekao: ‘Ne, hvala’ – kaže pročelnik Kukavica, koji je sudjelovao i u posljednjoj intervenciji na Biokovu.

Prvi čovjek makarskog HGSS-a ističe kako se nesretna žena požalila kćeri i njezinu prijatelju da se osjeća loše.

– Nekako su uspjeli doći do sela, kako su nam rekli kći i prijatelj, ali su onda napravili nepromišljenu pogrešku i u takvom je stanju ostavili samu. Nakon što su došli nazad za 10-15 minuta, nje više nije bilo. Pozvali su nas i pronašli smo je nakon brze potrage 110 metara dalje kod jedne stare kuće. Bila je dehidrirana i udarila je glavom o kameni prag, ali uzrok njezine smrti je najvjerojatnije dehidracija, a ne ozljede nastale od tog udarca. Očekujemo da će se to potvrditi i nakon obavljene obdukcije, čije ćemo rezultate dobiti.

Pristupili smo reanimaciji, došla je i Hitna pomoć, ali za nesretnu ženu nije bilo spasa. Ne znamo je li naglo popila veću količinu vode, što također može biti kobno. Uz teško dehidriranu osobu morao je netko ostati, čovjek u takvom stanju treba uzimati vodu kap po kap, treba joj stavljati hladne obloge. Nesretna Poljakinja bi najvjerojatnije preživjela da je nisu ostavili samu – ističe pročelnik Kukavica za Slobodnu Dalmaciju.

– Nesretna žena bila je mlađa, zdrava, imala je na sebi opremu, gojzerice, ruksak – iznosi Kukavica.

U akciji je sudjelovalo 19 pripadnika HGSS-ove stanice Makarska s osam vozila.

Tijekom petka pročelnik Kukavica suočio se s novom ludošću stranih turista: naletjeli su na dvojicu dehidriranih Britanaca, koji su potpuno dezorijentirani zapomagali: ‘Vode, vode…’.

– Apeliram na turističke agencije i privatne iznajmljivače da upozore turiste da se u ovakvim uvjetima ne upućuju na Biokovo. Ova planina svake godine uzme jedan, dva, tri života. Žalimo za svakim ljudskim životom i napravit ćemo sve sa svoje strane da se ne događaju nove tragedije.

Razmišljamo predložiti da se tijekom ovih nesnosnih vrućina zatvore planinarske staze. Trebalo bi ubuduće staviti čuvarsku službu i zaustavljati ljude koji na planinu krenu sami ili bez odgovarajuće opreme i potrebne količine vode. Mi i helikopteri nećemo ih moći spasiti. Nakon sat vremena potrage u takvim uvjetima i naši su životi ugroženi – ističe pročelnik Kukavica.

Izvor:slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!