Ako novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt dolazi s bonskim ovlaštenjima nema što raditi u Republici Srpskoj poručio je prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović, ističući uvjerenje da do toga neće doći, jer kako Šarović navodi, Schmidt dolazi iz ozbiljne zemlje. Šarović je dodao da je SDS na današnjoj sjednici podržava oba zakona koja se nalaze na dnevnom redu NSRS, a jedan od njih je Zakon o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

“Ova kriza ima potencijal da se produži i moramo razmišljati kako se kretati u tom procesima”, rekao je Šarović dodajući da je Parlament BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi odluke te da visoki predstavnik nema pravo nametati zakone.

Također naglasio je da je SDS podržala dva zakona koja su pred poslanicima te da se na tome vjerojatno neće stati.

“Ovo je jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH”, rekao je Šarović.

Također, naglasio je da smatra da fokus Srpske ne treba biti na sadržaju odluke već na činjenici da se zakoni ne mogu nametati u zemlji koja hoće biti suverena.

Govoreći o mogućnosti sastavljanja koncentracijske vlade, Šarović je rekao da SDS neće sudjelovati u tome.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku, Šarović je rekao da vjeruje da neće posegnuti za bonskim ovlašćenjima jer bi to bilo produbljivanje krize u BiH s nesagledivim razmjerama.

Podsjetimo, u tijeku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti riječi o izmjenama Kaznenog zakonika Republike Srpske i Prijedlogu zakona o neprimjejnjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, održava se nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se između ostalog zabranjuje negiranje genocida.

Kao odgovor na ovu Inzkovu odluku, zastupnici NSRS na posebnoj sjednici koja je zatvorena za javnost, gotovo je sigurno usvojit će izmjene Kaznenog zakona RS, kojim se zabranjuje da se Republika Srpska naziva genocidnom tvorevinom, dok će drugim zakonom, Inzkova odluka biti odbačena.

 /HMS/

error: Content is protected !!