“Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora nastoji poticati nadležna državna tijela da naprave sve kako bi se stanovnicima sela osigurala adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastrukura”, rekla je predsjednica ovog Odbora Marijana Petir, navodi se na njezinim službenim stranicama.

Odbor je od početka svog 10. saziva od rujna 2020. pa do srpnja 2021.godine održao 31 sjednicu, od čega 9 tematskih sjednica. Po broju održanih sjednica, Odbor za poljoprivredu odmah je iza Odbora za zakonodavstvo koji je dužan razmatrati sve zakonske prijedloge, a po broju održanih tematskih sjednica Odbor za poljoprivredu je najaktivniji Odbor u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir rekla je da Odbor pokriva vrlo široko područje od poljoprivrede, očuvanja sela i ruralnog razvoja, šumarstva, veterinarstva i vodnog gospodarstva, morskog i slatkovodnog ribarstva do marikulture. Ona je istaknula kako je Odbor u stalnoj komunikaciji s poljoprivrednicima i predstavnicima cijelog sektora, a osluškujući njihove probleme, kroz tematske sjednice koje organizira, potiče sve nadležne na pojačanu aktivnost u traženju najboljih mogućih rješenja za hrvatske poljoprivrednike i razvoj hrvatskog ruralnog prostora.

“Poljoprivrednici često, baš kao i udruženja poljoprivrednika, kada ne znaju kako rješiti problem i nađu se pred zidom, kontaktiraju Odbor i mi im nastojimo pomoći. Razvijajući partnerski odnos s Ministarstvom poljoprivrede i drugim državnim tijelima, Odbor surađuje i s EU institucijama kako bi adresirali naše specifičnosti i iznijeli prijedloge za unaprijeđenje europskih politika usmjerenih prema selu i poljoprivredi. Odbor nastoji popularizirati prednosti života na selu i promicati afirmativan odnos prema selu i njegovim stanovnicima, te poticati nadležna državna tijela da naprave sve kako bi se stanovnicima sela osigurala adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastrukura, a ruralna područja učinila atraktivnima za život i rad”, govori Petir.

Aktivnosti na ovom polju trebale bi pridonijeti ekonomskoj diverzifikaciji u ruralnim područjima, zelenoj i digitalnoj transformaciji društva, uspostavi pametnih sela i dovesti do jačanja lanaca vrijednosti u proizvodnji te u kulturnoj i kreativnoj industriji kako bi osigurali da ljudi ostanu živjeti na selu, a ruralne sredine postanu, osim za razvoj poljoprivrede, privlačne i za ulaganja te druge gospodarske aktivnosti, kao i za nove stanovnike sela.

Pregled sjednica radnih tijela za razdoblje od 19. siječnja do 15. srpnja 2021. možete pogledati ovdje.

Izvor: narod.hr/petir.eu

error: Content is protected !!