Daleko najviše gostiju, više od 270 tisuća, je u Istri. Istarska županija ima najbolju epidemiološku sliku od naših jadranskih županija, prema statistici njemačkog Instituta “Robert Koch” Istra je još u zelenom. Tradicionalno je najviše gostiju u razvikanim turističkim odredištima, Rovinju, Umagu, Medulinu, ali i u najvećem istarskom gradu – Puli, turistički su kapaciteti popunjeni gotovo 80%.

U Istri ni ne pomišljaju na prekid sezone zbog koronavirusa. Ovdje se odmara 300 tisuća gostiju. Nadaju se i odličnoj posezoni.

Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije rekao je kako se Istra Dugo i intenzivno pripremala za ovu turističku godinu, što potvrđuje da suradnja između javnog i privatnog sektora dobro funkcionira, prenosi HRT.

Kako kaže, epidemiološka situacija u Istri je iznimno dobra i ona je jedna od najboljih u Europi, a brojke koje se postižu, rezultat su dobre pripreme.

Tri grada u Istri dostigli su milijun noćenja, a to su Rovinj, Poreč, Medulin, a nakon nekoliko dana to će dostići i Umag, rekao je Ivošević.

– 28. 07. imali smo 8 tisuća više gostiju nego na isti dan prošle godine, naglasio je i dodao kako očekuju i dobru posezonu.

Nema ugodnijeg odmora nego na današnjih gotovo 40 stupnjeva uživati u hladu pulskoga autokampa Stoja.

– Putujemo jadranskom obalom. O ljepotama Istre govorili su mi prijatelji pa ću je ovih dana razgledati, govori švedski turist.

Neki su turisti u pokretu, a neki u kampu uživaju i 15-ak dana.

Kampovi, jedni od aduta istarskog turizma, gotovo su popunjeni. U autokampu Stoja, u kojem trenutačno boravi oko 1600 gostiju, slogan “safe stay Croatia” nije mrtvo slovo na papiru.

– Problema s koronom nismo imali. Maksimalno provodimo epidemiološke mjere, ali radimo intenzivno i na promociji, naglašava Dolores Dragun, direktorica autokampa Stoja.

Očekuju i dobar turistički rujan. Pula je trenutačno na 80% popunjenosti turističkih kapaciteta, od kampova preko hotela do privatnog smještaja.

No, kada je prevruće turisti se mogu osvježiti u zelenilu središnje Istre, uz kušanje vina, i to usred vinograda.

– Ideja se rodila kad je krenula epidemija. Mi i destilerija Frane odlučili smo kušanje vina prebaciti na otvoreno, govori Lara Zgrablić, vinarka, Sveti Petar u Šumi.

U koronakrizi domišljati i vrijedni vide izazov i mogućnost da se izdignu iz prosječnosti hrvatskog turističkog proizvoda.

Izvor: narod.hr/HRT

error: Content is protected !!