NA 77. obljetnicu Varšavskog ustanka vjerojatni nasljednik Angele Merkel na mjestu njemačkog kancelara Armin Laschet govorio je u subotu o njemačkoj odgovornosti za pokretanje 2. svjetskog rata.

“Bilo je (…) zločina koje su Nijemci počinili nad cjelokupnim poljskim stanovništvom koji me ispunjavaju dubokim sramom i poniznošću”, rekao je Laschet za poljski list Rzeczpospolita.

Kandidat njemačke demokršćanske koalicije CDU/CSU prisustvovat će komemoracijskim svečanostima u nedjelju u Varšavi. Poljski pokret otpora je 1. kolovoza 1944. podigao veliki ustanak protiv njemačkih okupacijskih snaga u Varšavi.

Ustanak je brutalno ugušen, a ubijeno je između 150 i 200 tisuća civila. Varšava je tada tijekom borbi gotovo u potpunosti razrušena.

Laschet je, međutim, odbacio zahtjeve za reparacijama zbog njemačke okupacije, koje su podnijeli neki članovi vladajuće poljske stranke Pravo i pravda.

“Nema koristi od ponovnih političkih instrumentalizacija ovih pitanja”, kazao je.

Upitan o tekućem sporu između Bruxellesa i Varšave o europskim pravnim normama, Laschet je ustvrdio kako je ispravno da EU “osigura poštivanje europskih zakona svugdje”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!