“Tko Mariju ne ljubi, taj se gubi!”

Vlč. Marijan Štingl je već pet godina svećenik Sisačke biskupije. Trenutno je već 2 godine župnik u župi Voloder, blizu Kutine (Moslavina), nakon što je tri godine bio župnik u Viduševcu kod Gline. Svoje svećeničko zvanje dobio je 2007. godine na Mladifestu u Međugorju, a nakon duge borbe za svećenički put, danas je sretan što ga je izabrao.

Na 35. Obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, 25. 6. 2016. bio je zaređen za svećenika, što mu je također bilo znakovito i dokaz kako se cijeli njegov poziv odvija u Marijinom duhu. Puno toga u njegovom životu je vezano za Marijin dodir i njezin zagovor, baš kao i Treći po redu Mladifest u Hrvatskoj, ovaj put u Petrinji, koji je pokrenuo sa molitvenom zajednicom „Marijina legija“ čiji je dugogodišnji član.

Ove godine uoči Mladifesta (njegovog četrnaestog po redu), sedmi put je došao u Međugorje biciklom. Vlč. Marijan i jedan njegov župljanin krenuli su u ponedjeljak 26. srpnja i u četvrtak 29. srpnja u noći su stigli pred crkvu sv. Jakova. Putovali su uglavnom po noći kad je svježije i mirnije i kad se može moliti vozeći usporedno jedan kraj drugoga. Uzdali su se u Providnost što se tiče smještaja, obroka i spavanja, divili su se prirodi i svim Božjim stvorenjima, putujući ovaj put pretežno kroz krajeve BiH.

Mladifest je inače za njega njegov idealni „godišnji odmor – duhovna obnova“ čija snaga ga svaki puta obnavlja. I zarekao se da će dokle god bude mogao pokušati dolaziti. „Vožnja biciklom je posebna draž jer je lijep i sam put, a još više ta trodnevna žrtva i napor u tvojim nogama koje za nešto prikažeš, i kad dođeš na cilj, osjećaj ponosa je nešto što se ne može opisati. – svjedoči vlč. Marijan.

Marija doista ima posebno mjesto u njegovom životu jer je promijenila i njegov život, ali i živote cijele njegove obitelji. Također, usuđuje se reći da nema svećeništva ako nema Marije, ako Marija nije u životu svećenika. „Marija je majka svih svećenika: Tko Mariju ne ljubi, taj se gubi! – netko je jednom rekao.“ – uvjeren je vlč. Marijan.

Također je vrlo vezan za Euharistiju, i svjedoči kako je sad nakon pandemije čuo svjedočanstvo mnogih svojih župljana koji nisu mogli ili iz straha nisu išli na misu i primali sv. pričest, kako su se tada osjećali duhovno mrtvi i prazni. A tako se osjeća i sam kad god ne može slaviti svetu misu.

Velečasni Marijan Štingl u Međugorju uz svoje prijatelje i rodbinu ostaje na Mladifestu do 5. kolovoza, a tada se radi obaveza mora vratiti u svoju župu.

Razgovarala: Paula Tomić / Medjugorje-info.com

Svjedočanstvo vlč. Marijana Štingla na Mladifestu 4. kolovoza 2016. možete poslušati  u nastavku:

Izvor:narod.hr

error: Content is protected !!