Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro našao se u sukobu s Vrhovnim sudom optuživši ga da je počinio zločin podržavajući restriktivne mjere koje su lokalne vlasti uvele radi suzbijanja koronavirusa.

“Vrhovni sud je počinio zločin rekavši da gradonačelnici i guverneri mogu jednostavno suzbiti svako pravo iz petog članka Ustava”, rekao je Bolsonaro, prenosi Panam Post.

Na ovaj način odgovorio na video koji je u srijedu objavljen na službenim kanalima Vrhovnog suda u kojem je najviši sud porekao da je čelniku države oduzeo ovlasti za borbu protiv krize koronavirusa. Sud je naime donio odliku po kojoj gradonačelnici i guverneri mogu provoditi mjere u borbi protiv koronavirusa neovisno o predsjedniku.

Vrhovni sud ponovno je uz to dodao da je zapravo odlučio kako sve tri sfere moći (federalna, regionalna i općinska) moraju raditi zajedno na mjerama za “zaštitu stanovništva” od koronavirusa.

Bolsonaro je međutim rekao da je video priopćenje Vrhovnog suda “lažna vijest” te da ga je Sud zapravo spriječio u izmijeni nekih od ograničenja usvojenih u mnogim dijelovima zemlje.

“Zatvorili su vjerske hramove, izvršili su zvjerstva koja je odobrio Vrhovni sud”, rekao je predsjednik koji se od početka pandemije protivi upotrebi maski i dovodi u pitanje djelotvornost cjepiva; što su neke studije u posljednje vrijeme također dovele u pitanje.

Putem Državne komore, predsjednik se čak žalio Vrhovnom sudu na neka od ovih ograničenja, poput noćnog policijskog sata koji je privremeno uveden u nekim gradovima u zemlji, ali su do sada sve žalbe odbijene.

Bolsonaro, je također napao neke od sudaca Vrhovnog suda jer su bili protiv provedbe glasovanja na papiru kao nadopuni elektroničkom sustavu, koji prema njegovim riječima potiče izbornu “prijevaru.

Izvor: narod.hr/panampost.com

error: Content is protected !!