Demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz minskog polja su izvukli tijela dvojice lovaca koji su jutros nastradali na lokaciji Lukići kod Zavidovića.

U priopćenju FUCZ se navodi da su na tom lokalitetu jutros smrtno stradala dva lovca nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protupješadijska rasprskavajuća odskočna mina).

U  6.40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širie područje Svinjašnice), na području općine Zavidovići, lovac je aktivirao minu PROM-1P.

Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići.

Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni demineri FUCZ (Federalne uprave civilne zaštite) iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

Po instrukciji dežurnog tužitelja tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.  

Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja – “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

Lovci su nastradali od mine PROM 1P (protupješadijska rasprskavajuća odskočna mina) koja je inače najopasnija protupješadijska mina koja ubija gelerima i snagom eksplozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti – navodi se u priopćenju FUCZ.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!