Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti je li nešto u interese Srpske ili BiH, a ne Vijeće za provođenje mira (PIC).

“Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabiliziraju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik”, izjavio je Dodik Srni upitan da komentira izjavu Upravnog odbora PIC-a, s kojom se nije složila Ruska Federacija, a u kojoj “najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Kaznenog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti”.

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna samoorganizirana grupa veleposlanika, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim razinama vlasti.

“Države koje su se samoorganiziral u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Vijeće za provođenje mira neka pokušaju objasniti u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa veleposlanika pokušava da upravlja neovisnom i suverenom državom, koja redovito sprovodi demokratske izbore”, istakao je Dodik.

On je upitao da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju što njihova država radi u BiH i da li znaju da je PIC tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21 stoljeću.

“Šutnja u FBiH na njihove aktivnosti i priopćenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se”, konstatirao je srpski član Predsjedništva BiH.

“Inckova odluka da se odmah stavi van snage”

“Izlazak iz krize u BiH nastale zbog nametanja odluke doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, moguć je ukoliko se ta odluka odmah povuče i stavi izvan snage”, rekao je Dodik za današnje “Večernje novosti”.

U intervjuu za “Novosti”, Dodik je potvrdio da se Republika Srpska neće povući ni za pedalj u ovoj političkoj borbi.

“Raduju me pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u Republici Srpskoj. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovdje slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti. Aktualna situacija u BiH može trajati danima, mjesecima, godinama. Predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ova odluka ne povuče”, upozorio je Dodik.

On je potvrdio da neće prisustvovati prijemu povod dolaska i predstavljanja novog visokog predstavnika u BiH, Nijemca Christiana Schmidta, rekavši da će se “Schmidt predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik”.

“Za nas on to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negdje u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reći što mislim o njegovom dolasku u BiH. Vidim da se on ovdje rasipa nekim optimizmom i pokušava nametnuti neku agendu. Ono što on najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik s pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama”, upitao je Dodik.

Na pitanje strahuje li od uhićenja kada bude išao u Sarajevo u Predsjedništvo, zbog izrečenih stavova o Srebrenici, Milorad Dodik je odgovorio da nije zaplašen uhićenjem.

“Ja sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me uhićivali. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sjednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan i on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, koje nisu u vezi s vojnim pitanjima. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao neko pitanje od vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u nadležnost NSRS”, objasnio je Dodik i najavio da će za nekoliko dana detaljno upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o najnovijim zbivanjima u BiH.

“Na sastanku s predsjednikom Vučićem vidjet ću je li moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-Šengen, to jest otvorenog Balkana, bez obzira na to hoće li to ili neće muslimani”, rekao je Dodik.

On je predočio da “zbog politike Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude dio ove inicijative, Republika Srpska sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umjesto da brzo prolaze”.

“To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rješenja”, ocijenio je Dodik i poručio da će Republika Srpska zaštiti svakog građanina od nametnutih Inzkovih rješenja.

“Policija Republike Srpske imat će obvezu postupati po novim zakonima Republike Srpske i štiti građane. Stranci misle da je ovo priča s malo galame. U pogrešnom su uvjerenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako”, predočio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!