Akcija otpora prema predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu jer je iz stranke izbacio četiri saborska zastupnika bliska svom prethodniku Davoru Bernardiću, te još bivšeg zastupnika i predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, već je na djelu, a prema Jutarnjem listu ovo je strategija kojom će Bernardić i njemu lojalni SDP-ovci pokušati slomiti aktualnog predsjendika stranke Peđu Grbina.

“Sada je najvažnije da smo iskomunicirali po medijima sve što je trebalo. Javnost je prepoznala da je izbacivanje iz stranke sulud i ničim izazvan čin – kaže naš sugovornik i dodaje kako nisu definirane sve finese otpora Peđi Grbinu, ali da bi se drugi korak mogao dogoditi relativno skoro, usred ljet”, tvrdi izvor Jutarnjeg.

Poslovnik Kluba zastupnika SDP-a

“Tražit ćemo sazivanje Kluba zastupnika SDP-a. Klub može sazvati predsjednik, ali može i trećina zastupnika. Dakle, dovoljno je 11 zastupnika, a toliko nas ima – otkriva nam daljnju strategiju i dodaje kako su Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić i dalje članovi Kluba zastupnika SDP-a iako su izbačeni iz stranke.

Da bi njihovo članstvo u Klubu prestalo, Grbin o tome treba obavijestiti Predsjedništvo Sabora, a Peđa to ne može dok Klub takvu odluku ne donese. Neće imati većinu u Klubu i ta odluka neće biti izglasana. Predsjedništvo Sabora, u to sam siguran, neće rješavati unutarstranačke probleme jedne političke stranke”, govori sugovornik Jutarnjeg i navodi kako će se Grbin naći u pat poziciji u čemu im je najmoćnije oružje Poslovnik Kluba zastupnika SDP-a koji je napisao upravo Peđa Grbin kao alat s kojim se svojedobno borio protiv Bernardića.

“Ako se pokaže solidarnost s ljudima koji su izbačeni, onda Peđa nema druge nego da izbaciti sve koji su se solidarizirali, a to će biti 18 ljudi, ako ne i više. Ne može sve nas izbaciti jer bi mu za to trebala podrška Glavnog odbora, a nju neće dobiti”, strategija je SDP-ovaca nesklonih Grbinu.

“Frakcijske borbe u SDP-u započele su još za vrijeme Zorana Milanovića, ali on je bio dovoljno politički moćan da i u takvim okolnostima drži stranku na svojim leđima. Onda je Milanović otišao, a frakcije su ostale, ali više nije bilo nikoga tko ima sposobnost voditi SDP. I tako danas imamo situaciju da je stranka podijeljena frakcijskim sukobima na svim razinama, i ništa ne pokazuje da postoji izlaz. Plašim se da će u budućnosti biti još gore”, kazao je upućeni SDP-ovac za Jutarnji list.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!