Bez obzira na to imate li već dogovorenu dvoranu, cvijeće i glazbu ili tek molite za budućeg supruga uvijek je dobro vrijeme za produbljivanje znanja o sakramentu braka i svemu što vas u braku očekuje. Donosimo nezavršen popis knjiga koje bi bilo dobro, korisno ili zabavno pročitati tijekom pripreme za brak:

Zaručnici, A. Manzonija

Ako vas zanima što to znači biti zaručen i u kakvim sve avanturama možete završiti ako se zaručite tijekom pandemije obavezno  pročitajte ovaj roman.

Zaručnici A. Manzonija  (1827.) spadaju u remek-djela europske književnosti. Radnja romana smještena je u rano sedamnaesto stoljeće, u Lombardiju za vrijeme tridesetogodišnjeg rata, milanskog ustanka i kuge. To je prvi talijanski povijesni roman i ujedno i najpoznatiji i najčitaniji roman na talijanskom jeziku. Papa Franjo je izjavio da je u čak tri navrata pročitao roman “Zaručnici”! Kršćanske pouke koje ćete izvući iz ove knjige prenesene su tako mudro i vješto da se zauvijek utiskuju u srce.

Hodanje mladića i djevojke, Vatroslav Frkin

U četrdesetak godina svojeg djelovanja pater Vatroslav Frkin, svećenik franjevac pripremio je mnogobrojne zaručnike za brak i spasio nebrojeno puno brakova pa sigurno vrijedi pročitati što o pripremi za brak ima reći u svojoj knjižici Hodanje mladića i djevojke. Za one kojima knjižica neće biti dovoljna moramo reći da pater Frkin redovito gostuje na LaudatoTV

“Ljubav je osjećaj koji se mora učiti. Moći se lišiti, pustiti, pripada onom najvažnijem u ljubavi. Nauči li se to umijeće, ljubavni su se jadi isplatili. Suzdržavanje pridonosi da ljubav sazrije. Nezrela ljubav koja ništa neće učiti, sebična je. Takva je ljubav u djece – ljubav koja traži i hoće imati: i to smjesta. Ona ne podnosi napetosti i ne trpi preprjeke. Ona traži, uzima i pokušava vladati. Zrela ljubav ne pokušava vladati drugim, ona ga oslobađa.

Ljubavni se jadi isplate, jer nas ništa ne priprema bolje za brak nego oni. Bračna ljubav jest ljubav koja je naučila lišiti se i odreći.” (Izvor: Verbum)

Seks kakav niste poznavaliza supružnike koje ljube Boga Ksawerya Knotza knjiga je koja će vam razjasniti mnoge tajne bračnog života.

Brak: otajstvo vjerne ljubavi Knjiga je od svoga prvog objavljivanja ostavila dalekosežan utjecaj na društvo i na Crkvu. Brak: otajstvo vjerne ljubavi tako je uvelike utjecala na papu Ivana Pavla II. i na njegova poznata djela Ljubav i odgovornost i Teologiju tijela. Stoga je papa Benedikt XVI. s razlogom zaključio sljedeće: „Kada se napiše intelektualna povijest Katoličke Crkve u 20. stoljeću, ime Dietricha von Hildebranda bit će najistaknutije ime našeg vremena.‟(Izvor: Verbum)

Katekizam katoličke crkve

Kako pater Frkin kaže da je za dobar brak najbolji temelj “ista vjera i suprotna narav” bilo bi dobro u pripremi za brak nadoknaditi propušteno znanje o osnovnom nauku naše Crkve. Katekizam katoličke crkve PDF na linku HBK ovdje

Dodatni popis literature koja vam može pomoći u pripremi za brak i odgoj djece potražite na webu Zagrebačke nadbiskupije posvećenom pastoralu obitelji ovdje

Izvor: frendica.hr

error: Content is protected !!