Italija slavi svoje nove sportske junake, olimpijske pobjednike Lamonta Marcella Jacobsa i Gianmarca Tamberija koji su zlatne atletske medalje osvojili u razmaku od deset minuta.

Jacobs (26) je novi senzacionalni olimpijski pobjednik u utrci na 100 metara, dok je Tamberi (29) podijelio zlato s katarskim visašem Mutazom Essa Barshimijem u skoku u vis.

Jacobs je u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi čime je psotavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu.

– Ne mogu vjerovati da sam osvojio olimpijsko zlato nakon Usaina Bolta, to je nevjerojatno, rekao je Jacobs koji je rođen u SAD-u, u El Pasu, otac mu je Amerikanac, a majka Talijanka, no većinu svog života je proveo upravo u Italiji.

– Moj san je bio pobijediti na Olimpijskim igrama, a očito se snovi mogu pretvoriti u stvarnost, dodao je prvi Talijan koji je osvojio zlatnu medalju na 100 metara na Olimpijskim igrama i prvi Europljanin kojem je to uspjelo nakon Britanca Linforda Christie 1992.

Srebro je s novim osobnim rekordom od 9.84 osvojio Amerikanac Fred Kerley (26), donedavni 400-metraš, dok je do bronce sa 9.89 stigao Kanađanin Andre de Grasse (26), koji je bio brončani i prije pet godina u Rio de Janeiru.

– Želim zahvaliti svojoj obitelji koja me uvijek podržavala, mojoj djeci i mojoj mami, koja mi je od djetinjstva bila navijačica broj jedan, dodao je Jacobs.

Prije puta u Tokio bio je samouvjeren u najavama, no malo tko je vjerovao u ovakvo čudo.

– Idem u Tokio po medalju. Nema Bolta, nema Colemana, nema jasnog favorita i bit će to prava bitka, kazao je tada.

Fantastičan atletski dan za Italiju upotpunio je Gianmarco Tamberi u skoku u vis.

Kataranin Mutaz Essa Barshim (30) i Tamberi (29) osvojili su olimpijsko zlato nakon što su obojica preskočila 2.37 metara iz prvog pokušaja.

Kako su i sve visine prije te preskakali su iz prvog pokušaja, a potom obojica po tri puta rušili letvicu na 2.39 metara, mogli su nastaviti skakati za zlato na nižim visinama ili dogovoriti se da obojici pripadne najsjajnije odličje. Vrlo brzo su se dogovorili kako neće dalje skakati već će obojica uzeti zlato.

– Ovo je dio povijesti. Nikad više neću spavati, rekao je Tamberi, koji je slomio gležanj prije OI u Rio de Janeiru 2016.

– Trebat će mi neko vrijeme da ovo shvatim, dodao je Tamberi koji je euforično proslavio medalju. Bacao se po stazi, grlio sve koji su prošli pored njega.

– Ova medalja je stvarna, jedva čekam slušati talijansku himnu, poručio je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!