Tonči Stipanović osvojio je srebrno odličje u klasi Laser u Tokiju i jedini je hrvatski jedriličar s dva olimpijska odličja.

– Bilo je jako teško, nekako sam kroz regatu nakon jako dobrog starta stalno gubio, nisam bio zadovoljan brzinom i jako sam loše odjedrio prvu krmu, tj. niz  vjetar desnom stranom skroz sam bio bez vjetra i Norvežanin je tu prošao. Sva sreća Pavlos je bio još uvijek iza, ali naći se predzadnji ili predpredzadnji nije baš dobro. Nisam u tom trenu uopće mogao računati što je s ostalima. Da li je netko tko je iza mene i dalje možda me prolazi tako da sam ostao koncentriran na svoje jedrenje i nakon što sam došao na drugu bovu, rekao sam sebi ‘sad idem lijevo u krmu, ostati miran, jedriti kako znam i sigurno će biti dobro’, rekao je u izjavi za HRT srebrni Stipanović.

– Regatno polje je bilo dosta zahtjevno, imali smo valove sa svih strana, koji su se mogli iskoristiti u orcu, tako da je bilo dosta teško odlučiti da li otići skroz lijevo ili desno. Pokušao sam nekako jedriti između grupe, malo sam riskirao kad sam otišao sam desno. Bilo je teško, ali ostao sam koncentriran do samog kraja, rekao je Stipanović, koji je nakon srebra u Riju 2016. obećao da u Tokiju ide po zlato.

– Nažaost, to nije blo moguće. Australac Wearn je bio prejak, a ja sam baš nedavno proletio u glavi film od svih regata. Mislim da u čak osam od deset regata ja nisam stajao dobro u toj prvoj orci, stalno sam morao nadoknađivati zaostatak, tako da su snovi o zlatu brzo prošli. Nije zlato jedina medalja, završiti kao srebrni stvarno je velika stvar, rekao je Tonči koji je u završnu regatu ušao kao treći s tri boda više od Norvežanina Hermanna Thomasgaarda, dok mu je sa samo dva boda više prijetio klupski kolega Cipranin Pavlos Kontides koji je na kraju završio na četvrtom mjestu.

– Taktika je bila jedriti jednostavno i brzo na startu. To sam i ostvario no stvari su se počele komplicirati nakon okreta jer me Nijemac Buhl pretekao. Srećom sve sam izvukao završnicom, dodao je Stipanović, jedini hrvatski jedriličar s dva olimpijska odličja. Sljedeće Olimpijske igre u za tri godine u Parizu.

– Pariz 2024.? To će biti jako teško, sve sam stariji i stariji. Sjest ću i razmisliti što dalje, još nisam siguran, možda se odlučim spremiti i za Pariz. Vidjet ćemo, zaključio je dvostruki olimpijski doprvak.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!