U četvrtak je došlo do sukoba u talijanskom parlamentu, kada su članovi nacionalističke konzervativne stranke Braća Italije (FdI) oštro prosvjedovali zbog donošenja zakona o “zdravstvenim propusnicama” vezanih uz pandemiju koronavirusa.

Zastupnici FDI-a predvođeni predsjednicom stranke Giorgiom Meloni su održali prosvjed u Zastupničkom domu, donjem domu talijanskog parlamenta, protiv takozvanih “zelenih propusnica”. Naime, zelena propusnica će biti potrebna za ulazak u neke zatvorene prostore u Italiji, uključujući restorane, teretane i kina, a služit će kao dokaz cijepljenja ili nedavni negativni rezultat testa.

Zastupnici FDI-a su zato napustili svoja zastupnička mjesta i držali natpise s natpisom “Ne zelenim propusnicama” u sredini parlamenta, pa je predsjednik parlamenta Fabio Rampelli na nekoliko minuta obustavio rad parlamenta, izvijestio je Il Giornale.

Videozapisi prosvjeda također su se proširili društvenim mrežama, prikazujući kratko naguravanje dok su članovi stranke izlazili ispred govornice.

Forza Italia Silvijja Berlusonija, koja se nalazi na desnom centru, a saveznica je FdI-a i stranke Lege Mattea Salvinija branila je zelene propusnice, a zastupnik Andrea Mandelli ustvrdio je: “U ovoj uredbi nije utvrđena obveza cijepljenja i ne postoje ograničenja u pogledu osobnih sloboda. Naprotiv, zelena propusnica je alat za slobodno i sigurno kretanje”.

Matteo Salvini je s druge strane izrazio zabrinutost zbog zelene propusnice, rekavši da je to nepravedno jer će mnogi morati čekati na cijepljenje, a mlađe ljude nije potrebno hitno cijepiti.

“Ako želimo zelene propusnice za sve, čekalo bi se do kraja listopada, uništavajući ljetnu sezonu i praznike. To bi bilo poražavajuće. I beskorisno.”

Prosvjed FDI-a uslijedio je nakon što se 1500 ljudi okupilo u srijedu navečer u Rimu na prosvjedu protiv zelenih propusnica na trgu Piazza del Popolo. Još jedan prosvjed protiv zelenih propusnica održao se u gradu Pesaro iste večeri, ispred doma ljevičarskog gradskog gradonačelnika Mattea Riccija.

Ricci je kritizirao prosvjednike optužujući ih da su “skvadristi”, što je bio službeni naziv paravojnih fašističkih crnokošuljaša koje su podržavale Benita Mussolinija.

Izvor: narod.hr/Il Giornale

error: Content is protected !!