Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da očekuje da će požar na području Višegrada biti stavljen pod kontrolu i što prije ugašen, ističući da u gašenju sudjeluju i dva helikoptera MUP-a Srbije.

“Problem pravi jako nepristupačan teren, čak i za helikoptere, kao i visoka nadmorska visina i izuzetno visoka temperatura zbog čega je nezahvalno govoriti precizno kada će požar biti saniran. Iskreno se nadam da ćemo zajednički i ovaj požar staviti pod kontrolu kao i one do sada”, izjavio je Kusturić Srni.

Direktor Helikopterskog servisa je rekao da u gašenju sudjeluje jedan njihov helikopter, kao i ljudi iz Civilne zaštite i ostalih lokalnih službi, te izrazio zadovoljstvo što su u pomoć stigle i dvije takve letjelice MUP-a Srbije.

“Dobro je što smo od ranog jutra počeli sa gašenjem, a sa tri helikoptera trebali bismo da postignemo najbolji efekat”, naglasio je Kusturić.

On je ranije izjavio da je požar zahvatio crnogoričnu šumu na veoma nepristupačnom i strmom planinskom terenu na kome dominira endemska vrsta Pančićeva omorika.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, povodom angažmana srbijanskih helikoptera, poručio je da je “Republika Srpska prioritet Srbije i da će Srbija uvijek pomagati RS”.

“Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Politika Aleksandra Vučića je jasna – zaštiti Srbe gdje god da oni žive. Kao što smo uspjeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovdje u Republici Srpskoj. Učinit ćemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni i mirni”, rekao je tim povodom Vulin.

On je naveo da da Srbija danas pomaže svojoj Republici Srpskoj, ali je isto tako spremna i radi da pomogne i svim drugim narodima u BiH, u Federaciji BiH, kao i svima u regiji kojima je pomoć potrebna.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!