Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da su pogodili prave epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, s obzirom na povećan broj gostiju i činjenicu da brojke ne rastu s velikim napretkom.

“S obzirom na rekordan broj gostiju koji nam dolazi, nije iznenađenje da nam brojke novozaraženih rastu. One ne rastu nekom velikom progresijom. Mislim da smo s mjerama pogodili, pogotovo u dijelu angažmana lokalnih stožera i vlasti”, rekao je novinarima Božinović.

Dodaje da ako se ovako nastavi razvijati epidemiološka slika da možemo s optimizmom gledati na budućnost i nadolazeće tjedne.

Na pitanje o povećanju cijena cjepiva proizvođača Pfizer, Božinović kaže da su sve potrošene doze, kao i one najavljene, što uključuje i nove varijante cjepiva, pokrivene ugovorima koje je ispregovarala EU komisija.

“Mislim da je evidentno da će cijepljenje trajati, kao što i epidemija traje. A ove najave, vidjet ćemo što na to kaže EU komisija i države članice”, kazao je Božinović.

Po pitanju pozivnica za obljetnicu VRO Oluja u Kninu, ministar kaže kako te pozivnice šalju prema popisima koje izrađuju organizatori, odnosno posebne radne skupine Ministarstava obrane, hrvatskih branitelja te unutarnjih poslova.

“Okvir koji je postavljen sigurno je s epidemiološkog gledišta zadovoljavajući. Mi smo uvjereni da tu neće biti nikakvih izazova u smislu nekih novih žarišta”, dodao je Božinović.

Za sada, kaže ministar, pozvano je oko 1500 ljudi, no dodaje kako je moguće da se nešto promijeni.

Izvijestio je kako se radi na epidemiološkim planovima za održavanje Alke i Maratona lađa.

“Organizatori zajedno s HZJZ-om su u svakodnevnom kontaktu i sigurno vode računa i o broju osoba. U onom trenutku kada smatraju da se može izaći s konkretnim objavama i najavama onda će oni to i učiniti”, kazao je Božinović.

Na pitanje o tome vjeruje li da će Hrvatska zadržati status sigurne turističke destinacije, Božinović kaže kako to ovisi o svima nama.

“Puno puta smo rekli da na dnevnoj bazi pratimo sve što se događa, uključujući i pojavu novih žarišta. U ovome trenutku možemo s optimizmom gledati da kod sljedeće objave ECDC-a da će jadranska hrvatska i dalje biti u narančastoj zoni”, naglasio je Božinović.

Na pitanje o nedavnim incidentima u sustavu policije, poput alkoholizirane vožnje te vrijeđanje kolega, Božinović kaže da je MUP ono ministarstvo koje vrlo brzo, promptno, i u skladu sa zakonom reagira te donosi odluke koje jasno pokazuju da se takav tip ponašanja neće prihvaćati.

“Svi koji tako djeluju će morati snositi sankcije. Govorimo o stalnoj edukaciji koja je najvažnija, dio prevencije, pogotovo kada govorimo o obrazovanju policijskih službenika”, naglasio je Božinović.

Istaknuo je činjenicu da Hrvatska od 2000. godine nema srednju policijsku školu, što smatra problemom.

“Mogu najaviti, nakon niza godina svladavanja birokratskih i drugih zapreka, da ćemo od jeseni krenuti s prvom generacijom srednje policijske škole, za sada treći i četvrti razred, jer smo uočili da je to bila potpuno kriva odluka koja je dosta utjecala na to da mladi ljudi u tom obrazovanju za policijske službenike ne dobiju onu količinu znanja i informacija koji su neophodni da bi se kvalitetno obavljao posao”, zaključio je Božinović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!