Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upitao je danas Christiana Scmidta na osnovu čega je imenovan za viskog predstavnika u BiH.

“Recite mi na osnovu čega ste postavljeni? Na osnovu čega ste ovdje došli? Koji je dokument predvidio način na koji će te biti visoki predstavnik? Imate li ijednu uzansu koja govori o tome da je poštovano međunarodno pravo? Niste poštovali Daytonski sporazum, odnosno Aneks 10 u kojem jedino postoji visoki predstavnik, a ne postoji i Ustavu, ni u Općem okvirnom sporazumu. Nigdje se ne spominje, već samo u Aneksu 10 kao visoki predstavnik”, rekao je Dodik za “RTRS”.

Dodik je istaknuo da je sve mimo toga “blefiranje, podvala i nezakonito ponašanje koje mogu sebi da priušte veliki, moćni, argonatni i bezobrazni, ali mi koji smo mali moramo podosta trpjeti”.

“To može imati i pokušaje i uvjeravanja da trebamo možda izdržati i sačekati neka druga vremena kako bi konačno uvažili ono što smo postigli na međunarodnom planu a to je da smo ravnopravan entitet ravnopravnih konstitutivnih naroda… Međunarodna zajednica sve što čini laže i bori se za koncept BiH koji jedino podržavaju Bošnjaci, s namjerom da se isele i Hrvati i Srbi. S Hrvatima i uspjevaju, ali Srbi ostaju značajan faktor i to im postaje problem”, naglasio je srpski član Predsjednštva BiH.

Dodik je rekao da ovo što se događa u BiH s nelegalnim i nelegitimnim izborom novog visokog predstavnika može nazvati okupacijom.

“Oni kažu da imaju NATO, Alteu… To nema veze s politikom, oni su tu da spriječe neki sukob i incident a ne da se bave politikom… Sad smo vidjeli da je to prijetnja jer je rečeno ‘ovdje postoje snage, one će nešto uraditi’”, istaknuo je Dodik.

On je poručio da je spreman snositi posljedice, te da je najvažnije da nema posljedica po narod.

“Moj način političke borbe je do kraja, neću odustati od borbe za Republiku Srpsku i nikada ne bih sebi dopustio da prihvatim nelegitimnost koja dovodi do ukidanja Republike Srpske”, poručio je Dodik.

On je istaknuo da Srpska ima jedinstven stav, da je Parlament jasno rekao da visoki predstavnik nije legalno izabran i iz toga proizlazi da on ne može djelovati.

“Što se tiče institucija Republike Srpske, mi ćemo uvijek djelovati kao reakcija, mi nismo poduzeli nijednu akciju već reakciju, to je naše pravo da se branimo. Mi smo ovdje napadnuti jednim besramnim pokušajem sotanizacije i kvalifikacija koji treba da uništi naš entitet i identitet”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da potpuno vjeruje u jedinstvo svih političkih subjekata u Srpskoj, te da je zahvalan liderima i vlasti i oporbe što su o ovom pitanju imali gotovo identične stavove.

/HMS/

error: Content is protected !!