Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je četvrto mjesto u finalu bacanja diska na Olimpijskim igrama u Tokiju ostavši bez medalje nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru.


Perković je u Tokiju imala priliku postati prva atletičarka u povijesti koja je na olimpijskim igrama osvojila tri uzastopne zlatne medalje u jednoj disciplini. Sandra je na OI u Londonu 2012. osvojila zlato sa 69.11 metara, četiri godine kasnije u Rio de Janeiru sa 69.21, dok je u Tokiju nažalost, bila četvrta sa 65.01. Rekorderi su Amerikanci Carl Lewis i Al Oerter koji su osvojili po četiti uzastopna olimpijska zlata u jedinoj disciplini.

Oerter je bio najbolji u disku na OI u Melbourneu (1956), Rimu (1960), Tokiju (1964) i Mexico Cityju (1968), dok je Lewis u skoku u dalj slavio u Los Angelesu (1984), Seoulu (1988), Barceloni (1992) i Atlanti (1996), a ukupno je u karijeri osvojio devet zlatnih i jednu srebrnu olimpijsku medalju.

Četiri olimpijske medalje, ali tri zlata i srebro imaju i sjajni Čeh Jan Železni u bacanju koplja, te Sovjet Viktor Sanejev u troskoku. Još su četiri atletičara sa po tri uzastopna zlata, dok kod atletičarki niti jedna nije osvojil tri zlata u jednoj disciplini.

OSVAJAČI VIŠE MEDALJA U ISTOJ ATLETSKOJ DISCIPLINI

Carl Lewis (SAD) – četiri zlata u skoku u dalj
Al Oerter (SAD) – četiri zlata u disku
Jan Železny (Češ) – tri zlata i srebro u bacanju koplja
Viktor Saneyev (SSSR) – tri zlata i srebro u troskoku
Usain Bolt (SAD) – tri uzastopna zlata na 100 i 200 m
Robert Korzeniowski (Polj) – tri zlata na 50 km u hodanju
John Flanagan (SAD) – tri zlata u kladivu
Ray Ewry (SAD) – tri zlata u skoku s mjesta u vis i dalj

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!