Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i bivšeg Valentina Inzka obavljena je danas. Inzko je ispred zgrade OHR-a u Sarajevu Schmidtu simbolično uručio zbirku svih akata OHR-a.

Schmidt se nakon službenog preuzimanja dužnosti poručio da dolazi kao prijatelj naroda u BiH i da im želi služiti.  Rekao je kako je  pozicija visokog predstavnika izuzetna. Podsjetio je da to mjesto postoji upravo kako bi se osigurao mir. Poručio je da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

-Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir, naglasio je Schmidt.

Zahvalio je Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici.

Kao cilj je istaknuo jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

-Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Europskoj uniji se moraju pridržavati i jamčiti pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak, naglasio je novi visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz ozbiljan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju domovinu Njemačku.

Inzko na svečanosti primopredaje kazao je kako OHR i nakon njega nastavlja istu politiku, baziranu na razvoju Bosne i Hercegovine te njenom povratku u europsku obitelj.

-Christian i ja smo tijesno surađivali posljednjih mjeseci, što je bilo kao priprema za ovaj dan. Impresioniran sam njegovom upućenošću, kazao je austrijski diplomata koji nakon 12 godina mandata napušta BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!