Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je danas da još nije propuštena šansa i da očekuje da će se BiH priključiti inicijativi Mini Schengen, odnosno Open Balkan, s obzirom da će sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva ta inicijativa dobro doći poslovnoj zajednici BiH.

– Mini Schengen ili Open Balkan uklapa se u ukupnu strategiju formiranja jedinstvenog tržišta na Balkanu potpisnog u Sofiji prošle godine. To je jedan od procesa i ne znam što se desilo da nema BiH u tome, ali on je samo jedan mali segment formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvenog tržišta – naveo je Egrlić, prenosi Fena.

Jedinstveno tržište, kako je napomenuo, nije samo između šest ekonomija zapadnog Balkana, nego ono treba biti integrirano u jedinstveno tržište EU i tu su nam ponuđene određene povlastice.

– S obzirom na to da regija neće tako brzo ući u EU, intencija je da se barem poslovna zajednica potpuno integrira i da se osiguraju potpune slobode u kretanju ljudi, roba i usluga. CEFTA je polučila dobre rezultate kada je riječ o regionu i kretanju roba, ali kad je riječ o kretanju usluga, nismo baš zadovoljni. Egzaktno nitko ne može reći da smo nešto izgubili, to je jedan proces u koji nema sumnje da će BiH se uključiti – dodao je Egrlić.

Kada je riječ o svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, Egrlić je napomenuo da to nije sajam gospodarstva, nego izložba i promocija zemalja.

– BiH to teško može sustići čak i da se danas donesu potrebne odluke i sredstva jer se radi o vrlo složenoj organizaciji. Već u travnju ove godine trebali su biti dostavljeni svi materijali, prezentacije i  sve ono što će se dešavati. Već su dogovorene svi prateće aktivnosti na toj izložbi kao što smo mi trebali već imati dogovorene B2B poslovne susrete s različitim gospodarstvenicima iz cijelog svijeta – dodao je Egrlić. 

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!