Nermin Nikšić, lider SDP-a uputio je pismo novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Na početku mu je čestitao na postavljenju i stupanju na dužnost Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Želim da vjerujem da će Vaš mandat biti obilježen aktivnim radom i doprinosom uspostavi suvremenog demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na najvišim demokratskim principima koji vrijede u državama Europske unije, za koje je najbolji primjer Vaša domovina. Posebno sam obradovan Vašim nedvosmislenim porukama o nužnosti uspostave pravednog izbornog sistema i mehanizama kontrole izbornog procesa koji će onemogućiti zloupotrebe izbornog procesa, te falsificiranje i uzurpiranje izborne volje građana, što je nažalost praksa kojoj svjedočimo već desetljećima”, rekao je Nikšić, prenosi N1.

Izrazio je nadu da će Schmidt vratiti odlučivanje u institucije.

“Imamo uspostavljenu praksu u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapirala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći. Čestitam Vam na Vašim uvodnim nastupima kojim ste probudili nadu i vjeru u građanima Bosne i Hercegovine da je pravedno demokratsko društvo jednakih građana pravo, a ne luksuz, te da je to cilj koji je ostvariv, uz podršku i angažman Vas kao Visokog predstavnika”, istaknuo je u pismu Nikšić.

Obavijestio ga je da večeras neću biti u prilici da prisustvuje prijemu dobrodošlice i oproštajnom prethodnika.

“Zbog čega koristim priliku da naglasim kako na mene osobno i na Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine možete računati i da ćete imati našu punu, nedvosmislenu podršku u svim aktivnostima koje će doprinijeti uspostavi vladavine prava i demokratskog sistema lišenog svih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava u našoj domovini“, zaključio je u pismu Nermin Nikšić.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!