Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je ocijenio kako je jučerašnji poziv američkog državnog tajnika Hrvatskoj da se uključi u Program izuzeća od viza “radosna vijest” koja će doprinijeti jačanju hrvatsko-američkih odnosa.

– Ulazak Hrvatske u Program izuzeća viza predstavlja dugoročni vanjskopolitički prioritet i tim će biti olakšan ulazak hrvatskih građana u SAD, bolje i jače povezivanje naših odnosa sa SAD-om, koji su tradicionalno dobri od samih početka priznanja Republike Hrvatske, rekao je ministar Grlić Radman novinarima u Baškoj Vodi.

On očekuje kako bi se konačno ukinuće viza za ulazak hrvatskih građana u SAD-e moglo dogoditi do kraja ove godine, a možda i ranije.

Jučerašnjim pozivom američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena američko državno tajništvo dalo je suglasnost Republici Hrvatskoj što je, po riječima hrvatskog šefa diplomacije “jedan od zadnjih formalnih koraka za ispunjenje (uvjeta), a slijedom toga hrvatski građani bit će oslobođeni obveza od aplikacija za dobivanje viza”.

Poziv za ulazak u program izuzeća od viza rezultat je evaluacije u sklopu koje je u lipnju ove godine ekspertni tim američkog Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a posjetio Hrvatsku, a u rujnu ove godine uslijedit će još jedan posjet izaslanstva tog američkog ministarstva Hrvatskoj, rekao je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, jučerašnji poziv rezultat je predanog rada Vlade RH u zadnje tri do četiri godine, posebice Ministarstava unutarnjih poslova, koje je uspjelo sklopiti po vrlo strogim kriterijima desetak važnih sporazuma s Amerikancima, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje je u suradnju s drugim tijelima državne uprave i mjerodavnim institucijama zajedno radilo na programu oko ukidanja viza za ulazak u SAD.

Grlić Radman posebno je zahvalio Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj koje je svojim proaktivnim radom i informativnom kampanjom potaknulo jačanje suradnje u realizaciji programa oslobođenja od viza. Dodao je kako je 16. veljače objavljena statistika po kojoj je Hrvatska ispod granične vrijednosti od tri posto odnosno “da ima 2,69 posto odbijenih viza, čime je zapravo ispunila uvjete”.

Na novinarsko podsjećanje kako se ovaj američki poziv za uključenje u program ukinuća viza vremenski podudara sa stupanjem na dužnost novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, Grlić Radman je kazao kako je to “u svakom slučaju sinergijska suradnja ne samo SAD-a, nego i Europske unije.”

– Mi kao aktivna članica EU podržavamo svaki oblik i napredak kad je u pitanju stabilnost, institucionalna funkcionalnost i prosperitet BiH, tako da mi pozdravljamo u tom smislu i ulogu i Visokog predstavnika iako bi, zapravo, trebalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine u nekom trenutku prepustiti i liderima Bosne i Hercegovine i tako će onda BiH pokazati doista demokratsku zrelost. Ako uloga gospodina Schmidta ide u tom smjeru, a mi smo sigurni da ide, onda sigurno da podržavamo i njegovu ulogu, kazao je ministar Grlić Radman.

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane prilikom ulaska u Sjedinjene Države, istaknuvši da se njime “prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice” te da se nada “još snažnijem američko-hrvatskom odnosu”.

Blinkenovu pozivu putem Twittera je zahvalio hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuvši da je ukidanje viza “jedan od vanjskopolitičkih prioriteta” te da se Hrvatska “raduje daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!