Nakon natjecanja održanih u utorak broj medalja koje su osvojili hrvatskih sportaši na Olimpijskim igrama u Tokiju povećao se na osam i to zahvaljujući gimnastičaru Tinu Srbiću koji je osvojio srebro na preči.

Svjetski prvak iz Montreala 2017. i srebrni sa SP-a u Stuttgartu dvije godine kasnije, te dvostruki osvajač srebra na europskim prvenstvima (2019, 2020) tako je stigao i do svoje prve olimpijske medalje. Srbić je u kvalifikacijama sa sjajnom vježbom, sa startom 6.2 i na kraju ocjenom 14.633 u finale ušao kao trećeplasirani. Međutim, za finale je pripremao svoju najjaču vježbu sa startom 6.5 najavivši kako ide na sve ili ništa. Rizik se isplatio i sjajnim nastupom stigao je do srebra s ocjenom 14.900. Bolji od njega bio je samo Japanac Daiki Hashimoto koji je bio najbolji i u kvalifikacijama. U finalu je osvojio zlato s ocjenom 15.066, dok je broncu osvojio Rus Nikita Nagornji sa 14.533.

Hrvač Ivan Huklek poražen je u polufinalu kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim stilom od Ukrajinca Zhana Belenjuka sa 1-7. Nakon što je ostvario dvije pobjede, Huklek nije uspio iznenaditi srebrnog iz Rio de Janeira, te dvostrukog svjetskog i europskog prvaka. Huklek je protiv Ukrajinca poveo 1-0 i prednost je uspio održati do kraja prve runde. Ukrajinac je agresivno krenuo u drugu rundu, izjednačivši na 1-1 nakon čega je dobio priliku iz partera koju je iskoristio za vodstvo 7-1. Huklek je u osmini finala ostvario premijernu olimpijsku pobjedu protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowitza na bodove 5-3, a potom je u četvrtfinalu pobijedio Uzbekistanca Rustama Asakalova na bodove 4-1. Porazom u polufinalu, 24-godišnji član HK Sesveta imat će u srijedu još jednu priliku osvojiti prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja.

Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević (27) nije se kvalificirao u finale Olimpijskih igara, on je u kvalifikacijama ostvario 15. rezultat s bačenih 20.67 metara, a plasman u finale u četvrtak izborilo je 12 najboljih. Mihaljević, koji je ranije ove godine u Karlovci postavio novi hrvatski rekord od 21.94 metara što je šesti najbolji rezultat u svijetu, u utorak nije imao svoj dan. Nakon prestupa u prvoj seriji, u drugoj je bacio 20.09m, a u trećoj 20.67 metara, no to je bilo za više od pola metra manje od kvalifikacijske norme koja je iznosila 21.20m. Mihaljeviću je finale izmaknulo za 23 centimetea koliko je više od njega bacio Amerikanac Payton Otterdahl, posljednji koji je izborio finale. Najbolji u kvalifikacijama očekivano je bio svjetski rekorder Amerikanac Ryan Crouser koji je u prvom pokušaju kuglu bacio na 22.05m.

Kopljašica Sara Kolak ostala je bez plasmana u finale nakon što je u kvalifikacijama prestupila u sva tri pokušaja. Dva od ta tri prijestupa su bila namjerna jer je koplje išlo na vrlo male daljine za Sarin ugled.

Jedriličari Mihovil i Šime Fantela osvojili su osmo mjesto u klasi 49-er, dok su zlato osvojili Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell. Hrvatski jedriličari su na startu plova za odličje napravili pogrešku nakon što su prerano startali, zbog čega su se morali vratiti. Bio je to zaostatak kojeg više nisu uspjeli nadoknaditi i na koncu su bili deveti zadržavši ukupno osmo mjesto. Zlatnu medalju osvojili su Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell ispred zlatnih iz Rija Novozelanđanina Petera Burlinga i Blaira Tukea. Obje su posade završile sa po 58 bodova, no Britancima je pripalo zlatno odličje jer u bili bolji u zadnjem plovu. Do bronce su se probili Nijemci Erik Hell i Thomas Ploessel nakon što su u plovu za odličje bili drugi, a Španjolci Diego Otin i Iago Lopez tek sedmi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!