Potpredsjednik SDA Adil Osmanović je kazao da je pokazala praksa da su i bonske ovlasti uvedene zato što se političari u BiH nisu ponašali u skladu s Ustavom, a time i u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Da se i do 2004. godine poštovao Dejtonski mirovni sporazum, nikada ne bi bile uvedene ni bonske ovlasti – smatra Osmanović, prenosi Fena.

On od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da nastavi jedno principijelno ponašanja prema svim visokim dužnosnicima u BiH, iz oba entiteta, iz svih županija, a to je da se inzistira na uspostavljanju vladavine prava.

– Svi oni koji nisu spremi da se bore za vladavinu prava u BiH, naravno da bi morali biti sankcionirani, pa makar to bile i bonske ovlasti. Visoki predstavnik Christian Schmidt dolazi iz jedne od najjačih zemalja EU, gdje je vladavina prava na prvom mjestu, demokratski procesi su tamo prepoznatljivi. Očekujem da na takav način učini sve napore da se i BiH kreće u tom pravcu – kazao je Osmanović.          

Upitan do kada će političari iz RS-a moći blokirati sve što se dešava u BiH, odgovorio je da je ponašanje Milorada Dodika zadnjih niz godina i drugih dužnosnika iz entiteta Republika Srpska “ustvari zato što imamo slabe institucije BiH, prije svega Tužiteljstvo BiH“.

– Ukoliko ne budu na visini zadatka državne institucije, očekuju se potezi OHR-a. OHR je u tom pravcu usmjeren da radi na jačanju državnih institucija, prije svega onih koje se zalažu za vladavinu prava – kazao je Osmanović.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!