Norvežanin Karsten Warholm osvojio je zlatnu medalju na 400 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Tokiju uz novi svjetski rekord 45.94.

Dvostruki svjetski prvak (2017., 2019.) do prve olimpijske medalje u karijeri stigao je s novim svjetskim rekordom 45.94 što je za 76 stotinke sekunde bolje vrijeme od njegovog i svjetskog rekorda koji je istrčao 2. srpnja na mitingu Dijamantne lige u Oslu.

Warholm je tada istrčao 46.70 sekundi, čime je za osam stotinki nadmašio 29 godina star rekord Amerikanca Kevina Younga koji je bio najdugovječniji svjetski rekord u trkačkim disciplinama, a postavljen je četiri godine prije nego što je Warholm rođen.

Sada je sjajni Norvežanin u u jednoj od “najluđih” olimpijskih utrka svih vremena bio još brži.

Osim što je Warholm srušio svjetski rekord, još je šest finalista završilo utrku s nacionalnim ili kontinentalnim rekordom. Drugi je bio Amerikanac Kevin Young Rai Benjamin sa 46.17, što je također bilo brže od starog svjetskog rekorda, dok je bronca pripala Brazilcu Alisonu dos Santosu s rezultatom 46.72.

-Osjećam se ludo i euforično. Ne mogu vjerovati koliko je to bilo brzo. Često me pitaju o savršenoj utrci. Rekao sam da ona ne postoji, ali ovo je najbliže što sam ikada išao, rekao je 25-godišnji Norvežanin.

-Rekao sam si da želim odraditi utrku koju ću pamtiti. Želio sam nagradu za sav moj trud. Olimpijska medalja mi je nedostajala i ne mogu vam opisati koliko mi je ovo važno, dodao je.

Kada je vidio zapanjujuće vrijeme, Warholm je izgledao u šoku prije nego što je pao na koljena. Benjamin je bio jednako zadivljen svojim vremenom, tim više što je bilo dovoljno samo za drugo mjesto.

-Obojica su oborila stari svjetski rekord. Ne mogu vjerovati što smo upravo vidjeli, rekao je BBC-jev komentator i bivši svjetski prvak na 1500 metara Steve Cram.

U drugom finalu jutarnjeg programa, u skoku u dalj slavila je Njemica Malaika Mihambo sa točno sedam metara. Svjetska prvakinja Mihambo je do zlata stigla u zadnjoj seriji “preskočivši” Amerikanku Brittney Reese koja je skočila tri centimetara kraće.

Treća je bila Nigerijka Ese Brume također sa 6,97 metara, dok je brončana iz Rija Srpkinja Ivana Španović ostala bez odličja zauzevši četvrto mjesto s rezultatom 6,91 m.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!